Zorgvliet het nieuwste rijksmonument

Wandelen met monumentale waarde

Park Zorgvliet Nieuws door

archief oud artikel 20 april 2010 Natuur Den Haag, Zuid-Holland Nederland heeft er een nieuwe 'groen' rijksmonument bij: het Haagse park Zorgvliet. Het park is vooral bekend door het Catshuis dat bij het park hoort.

Zorgvliet heeft een oppervlakte van 25 hectare en is een leuke bestemming voor wandelaars. Slingerende lanen en paden, stinsenflora en aarden wallen bepalen het uitzicht. Stinzenplanten zijn planten die ergens uit het buitenland vandaan komen, en door hun bijzonderheid hier in Nederland voor veel status zorgden. Het park is aangelegd door raadspensionaris en dichter Jacob Cats. Hij kocht het in 1643 en liet er zijn buitenhuis bouwen. Dit Catshuis, nu de ambtswoning van de minister-president, was al rijksmonument.

Als curator van de botanische tuin van de Leidse Universiteit kon Jacob Cats aan bijzondere zaden en stekken komen. Hij plantte bijvoorbeeld de paardenkastanje, Corsicaanse den en gevlekte aronskelk, die nog steeds in het park te vinden zijn. De twee families die hierna de buitenplaats bewoonden, gaven het park nog meer kleur. De familie Bentinck woonde er vanaf het jaar 1674 tot 1819. Zij was verantwoordelijk voor de Engelse landschapsstijl. In 1906 kocht de Famile Goekoop het gebied. Door de stadsuitbreidingen lieten zij een bakstenen muur plaatsen.

Nederland telt ongeveer 55.000 rijksmonumenten. Een rijksmonument is minstens 50 jaar oud en is door de cultuurhistorische waarde, schoonheid of wetenschappelijke betekenis van nationaal belang.

Vind nog meer tuinen op de natuurpagina van DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 april 2010 - 194