Kakelverse boerderijtour door Nederland

Kaasboerderij Schellach |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Tien tips voor een dagje uit op de boerderij

19 maart 2015 Natuur Voor kinderen is niets zo inspirerend als een dagje uit naar de boerderij. Buiten de stad is namelijk veel te beleven. Koeien melken, groente telen, eieren verzamelen en de varkens eten geven. DagjeWeg.NL verzamelde tien fantastische uitjes, verspreid door heel Nederland. Wie reist er mee?

Foto 1. Welkom op de boerderij! Foto: JeroenBennink / Flickr

Dag 1Ergens geen kaas van gegeten hebben; hij laat zich de kaas niet van het brood eten; aan de geur van de kaas herkent men de geit; en ieder kaasje heeft zijn gaatje. Allemaal Nederlandse spreekwoorden over kaas. Het is niet zo gek dat Nederlanders zoveel praten over kaas, want de 'Kaaskoppen' zijn er gek op! In kaasboerderij Schellach in Middelburg kunnen dagtoeristen heerlijke kazen kopen. Ook is het mogelijk om een rondleiding te krijgen op de boerderij.

In het Zeeuwse Goes demonstreren ambachtslieden hun ambachten. Het Ambachtscentrum is een prachtige plek voor kinderen om te zien hoe mensen bepaalde werkzaamheden uitvoeren. Hoe maakt een smid een ketting? Hoe bakt een pottenbakker potten? Vragen waar kinderen mee zitten en die opgelost worden in de karakteristieke Hollandse huisjes van het Ambachtscentrum. Een drankje drinken? Ook dat is mogelijk!

Een prachtige plek om te overnachten is de Historische Groentehof. Op de boerderij in het plaatsje Beesel in Limburg groeien historische groenten, kruiden en fruit. Terwijl kinderen helpen om de groenten van het land te halen, leren ze alles over de oerbiet, pastinaak, aardpeer, schorseneer en brave hendrik. In de omgeving is genoeg te doen. Bezoek Nationaal park 'De Meinweg' en kasteel Nieuwenbroeck uit 1560.

Ga terug naar het boerenleven in de IJzertijd. Wat zijn Celtic Fields en wat is een spieker? Zoek het uit op het Wekeromse Zand.

Dag 2In het Noord-Brabantse Cromvoirt lopen kamelen in de wei. Wat doen zij hier? Gelukkig komt boer Smits met het antwoord: het is een kamelenmelkerij. Maak kennis met de kamelen en hun kalfjes door ze te voeren, melk te geven of langs te lopen. Een onvergetelijke ervaring! Bezoekers mogen na het bezoek kamelenmelk meenemen. Dat is een mooi en gezond aandenken aan dit uitstapje.

Tegenwoordig gebruiken boeren luxe tractors en andere technische snufjes om het land te bewerken en om te melken. Honderd jaar geleden ging het allemaal heel anders. Tussen 1910 en 1930 waren er veel kleine boerderijen, die allemaal geld probeerden te verdienen. Hoe dit ging? Neem een kijkje in de Meierijsche Museumboerderij in het Brabantse Heeswijk. Het leven, wonen en werken op het platteland van vroeger in beeld.

In het Gelderse Ophemert huist melkveebedrijf Hoeve de Pippert. De boerderij is meer dan 150 jaar oud. Maak kennis met de 180 koeien op een stuk land met een grootte van 140 hectare. Iedereen is van harte welkom om te overnachten op de boerderij van Cor en Anja Kranendonk. Neem ook een kijkje in het historische stadje Buren, waar Willem van Oranje en Anna van Buren trouwden.

Dag 3Erve Kots is drie in één: een openluchtmuseum, een restaurant en een bierbrouwerij. In het Lieveldse museum is het landleven te zien met de nog authentieke boerderijen. Er vinden vaak demonstraties plaats, bijvoorbeeld in de oude rosoliemolen of op de houtzagerij. Neem ook een kijkje in de prachtige bierbrouwerij. Een compleet dagje uit voor het hele gezin in de Achterhoek.

Ooit boerengolf gespeeld? De regels zijn een beetje zoals bij golfen, alleen sla je niet met een golfclub, maar met een grote, houten hamer. Boerengolf is de rauwe variant van het (midget)golf! Kijk er niet van op als de bal in een sloot verdwijnt, of als de bal in een koeienflats ploft. Dat hoort erbij. Zin in een potje boerengolf? Ga dan langs bij boer Hans in Montfoort. Naast boerengolf is het ook mogelijk om te spijkerpoepen. Hilarisch!

Bzzzzzzzz... Het zoemt in Loosdrecht! De bijen van Imkerij 't Schuurtje produceren bijna alle producten die nodig zijn voor kaarsen en honing. Deze spullen zijn te koop in de winkel van de imkerij. Kinderen gaan op ontdekkingstocht in het leuke kinderboerderijtje en maken kennis met de bijen. De imker vertelt de kinderen graag alles over deze bijzondere dieren.

Tijd om ergens te overnachten! In Echtenerbrug in Friesland is het heerlijk slapen bij boer Stef. Op zijn vee- en schapenhouderij kunnen kinderen koeien melken en kleine klusjes doen op de boerderij. Het hoogtepunt is het ritje op de trekker! Ook de omgeving is prachtig. In Friesland liggen een heleboel meren. Ontdek met een zeilbootje de kleine meertjes of wandel langs deze fantastische wateren.

Ga op vakantie bij de boer en ontdek het boerenleven!
Foto 2. Een dagje tussen de koeien. Foto: Frank Wouters / Flickr

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:39:32 · Gepubliceerd: 2010-05-18 15:53:03 - 3294