Janine Jansen wint Edison Klassiek 2010

Grote prijs voor Nederlandse violist

Nieuws door

archief oud artikel 25 mei 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Voor veel muzikanten is Janine Jansen een voorbeeld. Haar cd Violin Concertos werd lovend ontvangen door het publiek en de pers. En nu is ze ook nog eens winnares van Edison Klassiek 2010 in de categorie 'concerten'. Eén ding is zeker: Jansen is een toptalent.

"Jansen is zo oermuzikaal, dat je bijna vergeet op te merken dat ze ook fantastisch begeleid wordt," vertelt de jury. Voor de opnames van de vioolorkesten werd de 32-jarige muzikante begeleid door de London Symphony Orchestra en de Kammerphilharmonie Bremen.

De Edison Stichting reikte de klassieke muziekprijzen uit in dertien categorieën. Dit jaar werden de prijzen voor de vijftigste keer uitgereikt.

Talent op jonge leeftijd

Janine Jansen startte op haar zesde met vioolspelen. Al snel won ze diverse Nederlandse vioolconcoursen. Haar albums vliegen over de toonbank. Haar laatste drie albums - Bach - Inventions & Partita (2007), Tchaikovsky - Vioolconcert (2008) en Beethoven / Britten: Violin Concertos (2009) - stonden allemaal hoog in de Album Top 100. De laatste twee albums wisten zelfs een top 5 positie binnen te halen.

Stradivariusviool

Jansen speelt op een bijzondere Stradivariusviool uit 1727. Deze is haar in bruikleen aangeboden met subsidie van de Stradivari Society Chiago en het Elise Mathilde Fonds. De viool is gemaakt door Antonio Stradivari, een beroemde Italiaanse vioolbouwer. Musici die een Stradivarius bespelen, claimen vaak dat elke viool en dus ook elke Strad, zoals ze de Stadivarius liefkozend noemen, een eigen persoonlijkheid heeft. Een Stradivariusviool is gemiddeld zo'n twee miljoen euro waard.

Mis geen enkel klassiek concert! Volg de uitkalender op DagjeWeg.NL!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 mei 2010 - 332

Dit past bij 'Janine Jansen wint Edison Klassiek 2010'

1 reactie