MuZIEum hoopt op doorstart

MuZIEum |  
Nieuws door

Failliet museum kijkt vooruit

26 mei 2010 Cultuur Nijmegen, Gelderland Het failliete Nijmeegse museum MuZIEum hoopt op een snelle doorstart. Het museum over zien en blindheid werd dinsdag door de rechtbank failliet verklaard.

In 2004 opende het MuZIEum haar deuren. Het museum kampte de laatste jaren met grote financiële tekorten. Al snel werd de gang gevonden naar de gemeente, maar die weigerde over te gaan tot kredietverlening.

Volgens de directie van het museum is een snelle doorstart nodig om de blinde medewerkers van MuZIEum aan het werk te houden. MuZIEum heeft zestig medewerkers, waaronder negentien met visuele beperkingen.

Neem een kijkje in het duister

MuZIEum trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers en biedt diverse activiteiten. In het Practicum maken belangstellenden kennis met de leefwereld van blinden en slechtzienden. Zo kan er bijvoorbeeld een spelletje vier op een rij worden gespeeld zonder te zien. In het Opticum nemen bezoekers een kijkje in het oog. Ook biedt het Opticum zicht op 'het grootste hologram ooit gemaakt'. Het Retrospectrum gaat terug naar het verleden en geeft antwoord op de vraag: Hoe werden blinde mensen toen behandeld?

Ook een aanrader is de ontdekkingstocht in het donker. Kruip voor een keer in de huid van iemand die niets kan zien.

DagjeWeg.NL-redacteur Henk Meijer bezocht het MuZIEum in januari 2009. Lees het artikel op DagjeWeg.NL over zijn confrontatie met zichzelf: Geen hand voor ogen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-05-26 08:45:08 - 280