Robin Hood doet wat 'ie moet

CinceMec Ede |  
Recensie door

Nieuwe Robin Hoodfilm is geen actiefilm, maar vooral een geschiedenisles

28 mei 2010 Cultuur Ede, Gelderland Er bestaan al minstens tien films over de legendarische Robin Hood. Sinds kort is de reeks uitgebreid met een vrij lange en interessante film. De hoofdrolspeler (Russell Crowe) en de regisseur (Ridley Scott) kennen we al van Gladiator. Robin Hood kan niet aan Gladiator tippen, maar is toch heel vermakelijk.

Gladiator is echt zo'n film die je vanwege de spectaculaire actie graag op een groot bioscoopscherm ziet. Robin Hood lijkt ook zo'n film. Reden genoeg voor twee DagjeWeg.NL redacteuren om de nieuwe film in één van de grootste bioscoopzalen van Nederland te bekijken: het grote Expo Theater van Cinemec in Ede. De bioscoop was meer dan prima, de film viel ietwat tegen.

Verwachtingen

Wat verwacht je van een Robin Hood film?

  • Veel boogschieten
  • Grappige citaten
  • Heldhaftige stoere mannen
  • Een beeldschone Maid Marian
  • Het klassieke verhaal.
Met de heldhaftige stoere mannen zit het wel goed en met de grappige citaten en de stoere Marian ook wel. Het verhaal is echter zo uitgebreid, dat er in de ruim twee uur durende film amper tijd overblijft voor actiescenes.

On-merry

De meeste Robin Hoodfilms zijn behoorlijk 'merry' (vrolijk). Deze niet. Regisseur Ridley Scott heeft er een serieuze en verhalende film van gemaakt, met ingewikkelde personages, complotten en intriges. Een geschiedenisfilm haast.

Teleurstelling

Als het doek valt (in Cinemec Ede valt het doek letterlijk na afloop van een film), kijken de meeste bezoekers enigszins beteuterd. In plaats van een spannend einde, waarin Robin Hood en z'n Merry Men de soldaten van de slechte koning in de pan hakken, krijgt de bezoeker een open einde te zien. In feite is het bekende Robin Hoodverhaal aan het einde van de film pas begonnen: de rest van het verhaal komt pas in 2012 in de bioscoop.

Geschiedenisles

Als deze film niet gaat over het bekende Robin Hoodverhaal (stelen van de rijken om aan de armen te geven), waar gaat de film dan over?

  • Over hoe Robin Longstride trouwt met Marian,
  • over de dood van de strijdlustige koning Leeuwenhart
  • over diens broer, een arrogante en slechte koning
  • Over de groeiende woede van de Engelse bevolking aan het begin van de dertiende eeuw.
Oh ja, er zit ook nog een typisch stukje Robin Hood-achtig boogschieten in deze film, helemaal aan het eind. Als de vogelvrijverklaring van Robin Hood op een boom wordt gehangen, vraagt de soldaat om een spijker. Van grote afstand schiet Robin Hood een pijl, die precies op de juiste plek - tussen de vingers van de soldaat - belandt.

Laatst gewijzigd: 2016-08-19 16:50:54 · Gepubliceerd: 2010-05-28 11:37:59 - 628