Klaar voor Oerol

Festival op Terschelling start vandaag

Dagje uit op Terschelling Nieuws door

archief oud artikel 11 juni 2010 Cultuur Terschelling, Friesland Terschelling staat weer volop in het groen, dus het is tijd voor Oerol. Het jaarlijkse culturele festival start vandaag met een feestelijke opening op festivalterrein de Westerkeyn. Wat is er te zien en wat heb je nodig om Oerol-proof van start te gaan?

Ieder jaar trekken zo'n 55.000 mensen naar Terschelling voor het zomerfestival Oerol. Maar wat maakt dit festival de moeite waard? Het natuurlijke decor van de 40 theatervoorstellingen maakt het al een stuk specialer dan een voorstelling binnen de vier muren van een theater- of concertgebouw. Bovendien duurt het maar liefst tien dagen, dus dat is tien dagen lang genieten. Met een Oerol-paspoort hebben bezoekers toegang tot een uitgebreid programma. Ook zijn er twee bijzondere fietsroutes uitgezet langs twintig beeldende en theatrale projecten.

Zilte luchtspiegelingen

Het thema dit jaar is 10 dagen zilte luchtspiegelingen. Als ware fata morgana's duiken theater, muziek en podiumkunsten op in het landschap van Terschelling. Van 11 tot en met 20 juni draait alles om negen subthema's die elk een hele dag centraal staan. Op de eerste dag presenteren vier verschillende theatermakers een voorstelling rond het thema Oorlog en Onschuld. Wat is de waarde van kunst als er oorlog is? Twee voorstellingen rond dit thema beleven hun premières: Nacht van Thibaud Delpeut, Toneelschuur Producties en Blue Rembered Hills, De Roovers.

Mis deze voorstellingen niet!

De openingsvoorstelling Master en Margarita van Tryater speelt op een locatie buiten en is een variétéshow van de duivel en zijn kompanen. Onthoofdingen, muziek en een heksenvlucht. Maar ligt de weg uiteindelijk open voor liefde?

MirrorMirror van het Australisch gezelschap Stalker Theatre gaat over de zoektocht naar informatie en verhalen opgeslagen in ons lichaam. En dat boven een spiegelende vloer met water. De locatie is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Entre Serre et Jardin van het Franse Atelier Lefeuvre & André gaat over twee tuinmannen, die in niets op elkaar lijken. Maar ondanks hun geruzie maken ze ook momenten van vriendschap mee. Deze voorstelling is ook geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

Straattheater

Lopend door de straten van Midsland en West Terschelling worden Oerolgangers verrast door internationale straatartiesten. Kartonnen dozen, stokbroden, bezems en serviesgoed krijgen een hele nieuwe betekenis door het Franse gezelschap les Apostrophés. Op de podia van het Groene Strand, de Westerkeyn en het Bostheater klinkt een uitgebreid muziekprogramma. Rapper Typhoon en zangeres Roos staan drie dagen centraal. Ook de bekende Friese fadozangeres Nynke Laverman treedt op. Haar muziek is een combinatie van Friese fanfare, pop en elektronische muziek.

Goed voorbereid naar Oerol

Een goed voorbereide bezoeker regelt het volgende:

  • regenjas
  • Oerol paspoort
  • fiets
  • overtocht naar Terschelling
  • een overnachtingsplaats

Lees het volledige programma van Oerol nog eens door en mis niets!

Laatst gewijzigd: 2022-12-27 16:10:53 · Gepubliceerd: 11 juni 2010 - 351