Koninklijk paard naar bejaardentehuis

De Paardenkamp | Nieuws door

Oebele gaat met pensioen

16 juni 2010 Opmerkelijk Soest, Utrecht Het koninklijke paard Oebele trekt geen gouden koetsen meer. Sinds vandaag woont hij in een echt paardenbejaardentehuis.

Freddy Heineken schonk het Friese paard aan Koningin Beatrix. Jarenlang was Oebele één van de paarden die de Gouden en de Glazen Koets voorttrok. Ook bracht hij op woensdag ambassadeurs naar de koningin. Nu mag hij genieten van zijn welverdiende rust in De Paardenkamp in Soest.

Piet van Betlehem, medewerker van de Paardenkamp, is met Oebele bij de hoefsmid. "Op dit moment worden de achterste ijzers van zijn hoeven afgehaald. Anders kunnen de paarden elkaar pijn doen. De voorste ijzers blijven wel zitten. Dat komt omdat Oebele bijzondere voeten heeft, die veel verzorging nodig hebben", vertelt Van Betlehem. Oebele heeft door ouderdom last van zijn hoeven en draagt daarom steunkousen.

Diergeneeskunde

Na zijn koninklijke carrière hielp hij mee op de faculteit diergeneeskunde waar beginnende dierenartsen een rondje op zijn rug konden maken. Danse Sonneveld, student diergeneeskunde, vertelt dat Oebele best een macho kan zijn. "Hij wil nog wel eens het mannetje uithangen."

Een stal met fluwelen vloerbedekking en een sfeervol kroonluchtertje? "Nee hoor, Oebele krijgt een gewone stal, net als alle andere paarden", vertelt Reiner van Valkenhoef, beheerder van De Paardenkamp. "Je moet een paard niet gaan verheffen boven andere paarden. Maar het is een sierlijk paard. Een mooi dier."

Oebele met eigen ogen bekijken? Dat kan! Maak een mooie wandeling over de weilanden en bekijk Oebele of één van de andere 120 paarden. De Paardenkamp in Soest is gratis toegankelijk.
Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-06-16 14:41:46 - 422