1

De 15 mooiste natuurgebieden van Nederland

Mooiste natuurparken voor een dagje uit in de natuur

Natuurparken in Nederland   Nieuws door
Foto 1. Ga een dagje uit in de natuur. Foto: DagjeWeg.NL.

13 november 2022 bijgewerkt: 14 november 2022 Natuur Landelijk O, wat is Nederland mooi! Dat ontdek je onder meer in deze natuurgebieden die allemaal al eens genomineerd zijn voor de titel Mooiste Natuurgebied. Trek stevige schoenen aan, neem voor de zekerheid een fototoestel mee en verken het Hollandse natuurschoon bij jou in de buurt met deze leuke dagjes uit in de natuur.

Dagje uit in de natuur

 • Wil je de delta Biesbosch-Haringvliet in Noord-Brabant en Zuid-Holland goed leren kennen, dan moet je natuurlijk Nationaal Park de Biesbosch bezoeken. Een schitterend en zeldzaam natuurgebied. Ook Tiengemeten is een heerlijke plek om te wandelen en te verkennen.
 • Door het jarenlange maaien, hooien en plaggen is een uitzonderlijk gebied ontstaan in Nationaal Park Drentsche Aa in Drenthe. De rivier de Drentsche Aa is hier de leidraad die zich kronkelend door de natuur beweegt. Speur naar hunebedden rondom het Hunebedcentrum. Het grootste exemplaar ligt pal naast het museum.
 • In het totaalgebied Friese WIJlanden in Friesland ligt onder meer het Nationaal Park De Alde Feanen. Dit natuurgebied, dat vroeger laagveenmoeras was, is het Friesland dat we van vroeger kennen. De beste manier om het gebied te ontdekken is per boot, maar te voet of te fiets kan ook.
 • De langgerekte lint van GrensparkLimburg in Limburg bestaat uit Nationaal Park De Maasduinen, Nationaal Park De Meinweg en het nationaal landschap Zuid-Limburg. Heide, bos, stuifzand en aspergebedden vind je in het noorden en in het zuiden het terrassenlandschap, vol pittoreske dorpjes tussen de heuvels.
 • Maar liefst 10.000 hectare neemt het Nationaal Park Heuvelrug in Utrecht en Noord-Holland in beslag. Naast vogels kijken of het kabouterpad lopen kun je hier ook paardrijden op de ruiterpaden en zwemmen in het Henschotermeer.

 • Ah, de kust! Natuurlijk krijgt die een plekje tussen de mooiste natuurgebieden. Het Nationaal Park Hollandse Duinen in Zuid-Holland vertegenwoordigt de kuststreek aan de rand van Nederland. Ploeg door de blonde duinen of rijd langs landgoederen en de typisch Hollandse bollenvelden in deze streek.
 • Alle natuur die je in Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland tegenkomt is in eerste instantie door mensenhanden aangelegd. Daarna kon de natuur haar gang gaan en het resultaat is een uniek gebied. Rijd eens op je gemak door die uitgestrekte polder. Of bezoek de woeste natuur in de Oostvaardersplassen, waar je konikpaarden, heckrunderen en herten kunt tegenkomen.
 • Zeeland ontbreekt natuurlijk niet in dit rijtje. Want in Nationaal Park Oosterschelde in Zeeland krijg je een fascinerend weids uitzicht over dijken, schorren, slikken. Hier zie je misschien zelfs wel een zeehond of bruinvis! Zeekayakken, een fotowandeltocht, een zeehondexcursie of een kookworkshop zeewieren? De meest bijzondere uitjes vind je hier!
 • Je kunt het Van Gogh Nationaal Park in Noord-Brabant herkennen op de schilderijen van Vincent van Gogh. De Nederlandse meesterschilder leerde in dit landschap schilderen en geen wonder dat hij er verliefd op werd. Of fiets over het Van Gogh Roosegaarde-fietspad dat, gebaseerd op het schilderij The Starry Night, 's nachts door een bijzondere techniek oplicht.
 • Vennetjes, stuifzand, overal groene bossen en hier en daar kunst. Dat is De Veluwe in Gelderland. Vooral bij Het Nationale Park De Hoge Veluwe zie je daarvan een mooie combinatie. Ze noemen zichzelf niet voor niets de groenste schatkamer van het land.
 • Een dagje naar het Nederlandse Waddengebied in Noord-Holland, Friesland en Groningen is ook altijd populair. Onze bijzondere Waddenzee heeft niet voor niets een plekje op de Werelderfgoedlijst. Als de Waddeneilanden lastig te bereiken zijn, is het Groningse Nationaal Park Lauwersmeer ook een aanrader.
 • Bezoek vooral het Nationaal Park Weerribben – Wieden in Overijssel als je van water houdt. Er lopen hier verschillende kleine waterweggetjes door het uitgestrekte land. Verken het gebied met een sloep of volg aan land één van de fietsroutes.

Meer natuur op DagjeWeg.NL

Bekijk meer uitstapjes in de natuur.
Foto 2. Nederland heeft veel mooie natuurgebieden voor je in petto. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2022-11-14 15:38:14 · Gepubliceerd: 2016-10-11 17:10:37 - 15258