1

Musea bang voor PVV? Niet nodig!

Tempel: "We gaan er niet vanuit dat de kraan dicht gaat"

Gemeentemuseum Den Haag Nieuws door

archief oud artikel 18 juni 2010 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland PVV en andere politieke partijen gaan bezuinigen op kunst en cultuur. Moeten musea zich zorgen maken?

"De PVV vindt dat kunst een luxegoed is, waar de maatschappij als geheel niet aan hoeft bij te dragen", vindt Els Swaab van de Raad voor Cultuur in de Volkskrant. "Ieder voor zich moet maar uitmaken of hij er geld aan wil besteden of niet. Als de PVV aan de macht komt, zal kunst een van de eerste slachtoffers zijn. Terwijl kunst een merit good is, een waardevol product voor de samenleving als geheel, net als bijvoorbeeld onderwijs en wetenschappen."

Vogelpoep

Directeur Benny Tempel van het Gemeentemuseum Den Haag is het daarmee eens. "Belangrijk is dat als de overheid haar eigen bezit - de kunstcollecties - verwaarloost door minder subsidie te verstrekken, het bedrijfsleven niet in dat gat zal springen. Je gaat toch ook niet de auto van je buurman wassen als die onder de vogelpoep zit?"

Domino-effect

Tempel denkt dat het wegvallen van musea grote gevolgen heeft voor Nederland. "Het gemeentemuseum trekt ruim 400.000 bezoekers per jaar. Dat is minimaal het dubbele van ADO Den Haag. En wat te denken van het Van Gogh Museum? Musea zorgen dus voor leven in de steden. Als musea omvallen zijn de gevolgen veel groter dan nu voorzien. Taxi's zijn minder nodig en horecagebruik zal teruglopen."

0,6 procent

"Aan kunst en cultuur besteedt de overheid maar 0,6 procent van haar budget", relativeert Swaab. "Als je daar nog verder op gaat beknibbelen, dreigt kaalslag. Kunst en cultuur zijn kernwaarden in onze beschaving. Als je die niet overeind houdt, gaat onze beschaving schuiven."

Kraan gaat niet dicht

Overigens maakt Benno Tempel zich niet echt zorgen om de PVV. "De PVV hier in Den Haag heeft al gezegd dat de musea buiten schot blijven. In die zin zijn andere politieke partijen dan de PVV net zo onrustbarend." Hij hoeft gelukkig niet snel de deuren van het museum te sluiten. "Het Gemeentemuseum is financieel en qua bedrijfsvoering gezond. Maar we gaan er niet vanuit dat de kraan dicht gaat, maar dat er bezuinigd moet worden. Dat geldt voor de gehele samenleving."

Steun musea door een dagje kunst te kijken! Alle musea staan op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 juni 2010 - 161