Hollands glorie zet deuren open

Museum Schokland |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Tijdens het Werelderfgoedweekend staan monumenten centraal

18 juni 2010 Toerisme Het zijn de pareltjes van ons land en daar zijn we trots op. De molens in Kinderdijk, de Stelling van Amsterdam en de Wadden zijn enkele van de acht Nederlandse monumenten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens het Werelderfgoedweekend op zaterdag 19 en zondag 20 juni staan zij in het zonnetje en ontvangen dan graag bezoek!

Een bezoekje aan Werelderfgoed het voormalig eiland Schokland is dit weekend extra leuk! Deze twee dagen is er vanaf 11:00 tot 17:00 uur van alles te doen. Kom erachter wat poonroken is bij de museumterp Middelbuurt en maak een ritje met een boerenkar. In Museum Schokland zingt iedereen uit volle borst zeemansliederen mee met William Vercraeije en luistert naar Oud-Hollandse liedjes in de kerk. In de Gesteentetuin is ook van alles te beleven. Stenen zagen, pannenkoeken bakken en een speurtocht. De ultieme kans om dit prachtige erfgoed te zien én beleven!

Stelling van Amsterdam

Twee Nederlandse werelderfgoederen overlappen elkaar: De Beemster en de Stelling van Amsterdam. Tijdens het Werelderfgoedweekend presenteren de beide monumenten een gezamenlijk programma. De polder en de oude verdedigingslinie verrassen bezoekers op Herenboerderij Westerhem met een theatervoorstelling over Betje Wolff en een expositie van beeldende kunstenaars. Dit weekend is het Fort aan de Jisperweg ook open voor publiek, deze is altijd gesloten. En in Fort bij Spijkerboor geeft het rondreizend theaterfestival Karavaan een show weg! Ga tekenen met een beeldend kunstenaar en bekijk dit erfgoed met andere ogen.

Molens bij Kinderdijk

Één van de grootste attracties van ons land zijn de molens bij Kinderdijk. Het clichébeeld van het Nederland vol molens lijkt hier voor even bevestigd. Maar liefst negentien molens zijn hier in 1740 gebouwd en domineren sindsdien de skyline van het Zuid-Hollandse dorp. Alle molens zijn nog in bedrijf en staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens het Werelderfgoedweekend nemen bezoekers een kijkje in één van de molens. Of vaar langs alle molens met de rondvaartboot. Een rondrit met Janplezier of een vlucht over de molens? Dan beleef je dit werelderfgoed pas écht!

Oudste stoomgemaal

Het oudste nog werkende stoomgemaal staat in het Friese Lemmer. Het Ir. D.F. Woudagemaal behoort sinds 1998 tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is daarom zeker een bezoekje waard! Tijdens een rondleiding neemt een gids u mee in de wereld van de Nederlandse waterbeheersing.

Rietveld Schröder Huis

Werelderfgoed van een hele andere klasse is het Rietveld Schröder Huis. Dit icoon in de westerse architectuurgeschiedenis staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst. Het huis is door Gerrit Rietveld gemaakt voor Truus Schröder en het is het enige bouwwerk volledig gebouwd volgens 'De Stijl'. Kom vanaf het Centraal Station in Utrecht op een echte Rietveld-fiets om het huis te bekijken.

Wadden

De Waddenis een bijzonder natuurgebied in Nederland. UNESCO erkende de waarde van dit stukje natuur eind 2009 door het gebied op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. De waddeneilanden zijn constant in beweging, terwijl ze zich aanpassen aan het water. Voor toeristen is de gevarieerde natuur een reden om de vakantie op één van de eilanden te vieren. Ontdek het zelf en bezoek de Wadden.

Ga een lekker dagje uit naar de waddeneilanden. Lees alles over Werelderfgoed van UNESCO op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-06-18 13:30:21 - 336