1

Een opera vol gekken

Don Quichotte beleeft absurd avontuur bij De Nederlandse Opera

Recensie door

archief oud artikel 22 juni 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Wie wel van een beetje fantasie houdt, moet vooral naar de opera Don Chisciotte in Sierra Morena bij De Nederlandse Opera gaan. De productie vertelt op absurde maar kleurrijke en zeer boeiende wijze het verhaal van de wereldberoemde ridder Don Quichotte, subliem gezongen en geacteerd door Stéphane Degout.

Reuzeboeken

Het gehele toneel van de Stadsschouwburg Amsterdam ligt bezaaid met boeken. Reusachtige boeken. Ze staan in stapels tegen de achtergrond en zijkant of liggen opengeslagen in het midden. Het zijn stuk voor stuk beroemde titels uit de wereldliteratuur.

Tegen dit schitterende decor van Benoit Dugardyn speelt de opera Don Chisciotte in Sierra Morena zich af. In het stuk is Cervantes' beroemde verhaal over de dwaze ridder Don Quichotte, die gek geworden is doordat hij teveel romans heeft gelezen, verweven met twee liefdesgeschiedenissen.

Don Chisciotte in Sierra Morena is tot en met 27 juni nog vier keer te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Sherlock Holmes

De productie van De Nederlandse Opera is net zo absurd als Don Quichotte zelf. Regisseur Stephen Lawless laat zijn fantasie de vrije loop en gebruikt de boeken waar Don Quichotte zo gek van geworden is op allerlei manieren in zijn productie. Zo lopen er tal van bekende personages over het toneel: Pinokkio, de Drie Musketiers, Sherlock Holmes, Kuifje...

Het resultaat is non-stop boeiend, ondanks dat de opera ruim vier uur duurt. Er is zoveel te zien en wat je ziet, ziet er zo fantastisch uit, dat je je echt niet hoeft te vervelen.

Allerhoogste niveau

Muzikaal is de voorstelling eveneens dik in orde. De Franse bariton Stéphane Degout zingt fantastisch de rol van Don Quichotte. Hij is nog maar 35 jaar, maar klinkt perfect als een oude ridder. Daarbij is zijn zang van het allerhoogste niveau.

Het orkest - de Akademie für Alte Musik Berlin - levert eveneens een sublieme prestatie. Onder leiding van topdirigent René Jacobs is hun spel een lust voor het oor.

Deze recensie is geschreven door de redactie van Place de l’Opera. Voor een uitgebreidere recensie, de complete opera-agenda en andere artikelen uit de operawereld, zie www.operamagazine.nl.

Laatst gewijzigd: 2022-12-27 16:10:04 · Gepubliceerd: 22 juni 2010 - 397

Dit past bij 'Een opera vol gekken'