1

Vijf vragen aan Bossche kunstenares Ilse Vermeulen

'Dat de stad echt ophoudt vind ik zo leuk"

Reportage door

archief oud artikel 1 juli 2010 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Kunstenares Ilse Vermeulen woont op één van de mooiste plekjes van Den Bosch. Samen met haar partner Julius Wintermans is ze de eigenaar van de galerie InDruk dat naast een werkplek ook de woning is van Ilse, Julius, hun twee kinderen en de hond. De galerie kijkt uit over het lekkerste straatje van Den Bosch, de Korte Putstraat. Tijd om haar het hemd van het lijf te vragen over de Brabantse hoofdstad.

 Wat mag je niet missen tijdens een bezoekje aan Den Bosch?
"Ook al is het super toeristisch, een vaartocht op de Binnendieze moet je zeker gedaan hebben. Den Bosch heeft zo'n mooie geschiedenis. De vaargids vertelt hier tijdens de tocht van alles over. Wist je bijvoorbeeld dat de nu zo mooie Binnendieze vroeger een stinkend riool was? En de Sint Jan, daar is natuurlijk elke Bosschenaar trots op."

Hoe ziet jouw ideale dagje in Den Bosch eruit?
"Overdag werk ik het liefst in mijn atelier in de polder. Maar daarna ga ik graag naar de Verkadefabriek. Het eten is er heerlijk er zijn veel mooie films te zien. En het gebouw bevindt zich op een leuke locatie in de stad, net buiten het centrum. Ook het Koningstheater is erg leuk. Bekende en onbekende cabaretiers treden hier op. Studenten van het Koning Willem 1 College staan hier ook vaak op de planken."


Wat vind je zelf zo leuk aan Den Bosch?

"Het is leuk om in het centrum van Den Bosch te wonen omdat je zoveel verschillende mensen tegenkomt. Wij hebben zelf twee kinderen, maar wij hebben ook veel vrienden zonder kinderen en oudere vrienden. Samen in Den Bosch wonen, dat heb je met elkaar gemeen. Ook dat de stad echt ophoudt vind ik zo leuk. Op een gegeven moment begint aan de zuidkant natuurgebied het Bossche Broek. Daar houdt het bewoonde gedeelte op."

Hoe staat het met de kunst in Den Bosch?
"Heel goed natuurlijk door onze galerie! Maar ook in de buurt zijn veel leuke kunstinitiatieven te vinden. Keramist Henk Wolvers bijvoorbeeld. In dezelfde straat als onze galerie heeft hij zijn presentatieruimte. En ook musea, zoals het Stedelijk Museum en het Noordbrabants museum dragen hun steentje bij aan Den Bosch als kunststad.
"

Wat wil je zeggen tegen de Bossche toeristen?
"Mensen letten vaak alleen op de winkels die ze in straten tegenkomen. Maar er wonen ook heel veel mensen in, achter of boven die winkels. Vaak staat er een groep van een rondleiding voor het raam van de galerie. Als ik dan aan kom fietsen met hond en kinderen en de galerie inga, kijken ze me wel eens raar aan."

Ilse in galerie InDruk met uitzicht op de Korte Putstraat.

Galerie InDruk is op zaterdag geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur. En op afspraak. Naast de galerie bevindt zich vergaderlocatie De Spie, ook van Vermeulen. De locatie is prima geschikt voor vergaderingen van maximaal twaalf personen.
Foto 1. Ilse in haar galerie. Foto: Sifra Kriek.

Laatst gewijzigd: 2021-03-24 10:36:25 · Gepubliceerd: 1 juli 2010 - 2857

Dit past bij 'Vijf vragen aan Bossche kunstenares Ilse Vermeulen'