De paden op met de NS

Twintig wandeltochten in één jubileumgids

Nationaal Monument Kamp Vught Recensie door

6 juli 2010 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Natuur De NS en Stichting Wandelplatform-LAW bundelden hun krachten en daar kwam iets prachtigs uit voort: de NS-wandeling. Inmiddels zijn er al 46 wandeltochten. De mooiste twintig zijn gebundeld in één jubileumgids. Trek stevige stappers aan en wandel mee!

"Wie zo'n wandeling uitprobeert is meteen verkocht", vertelt Bert Meerstadt, president-directeur NS. "Je wilt snel wéér op pad." Ook de combinatie met de trein is volgens Meerstadt geweldig. "Treinreizen is vriendelijk voor het milieu. En niet voor niets vormen de 'benenwagen' en de trein al sinds jaar en dag een ijzersterke combinatie."

Er zijn drie pijlers om de route te vinden. De routebeschrijving, de routelijn op de kaart en de markering in het veld ondersteunen elkaar. Als de routebeschrijving en de markering verschillen, volg dan de markering. Deze wordt het snelste aangepast aan de actuele situatie. Neem daarnaast een telefoon mee, want verdwalen is onvermijdelijk. Ook stevige schoenen en praktische wandelkleding zijn aanbevolen. En om niet te verhongeren is een lunchpakketje handig. De route volgt soms door verlaten gebieden, zonder horeca-gelegenheden.

Ede-Wageningen

DagjeWeg.NL nam de proef op de som en liep al twee NS-wandelingen. De eerste route ging van Ede naar Wageningen. Een fragment uit de wandeling van redacteur Sifra Kriek: 'Het eerste stuk van het weggetje is nog redelijk bewoond. Links lopen wat militairen en de trein raast af en toe langs. Maar hoe verder de route het bos in gaat, hoe stiller het wordt. Zo stil dat het eigenlijk een beetje eng is. Is zo'n verlaten bos eigenlijk wel veilig? In de verte lopen twee wandelaars. Het voelt meteen een stuk vertrouwder. Het enge, donkere bos verdwijnt naar de achtergrond. Aan de linkerkant mekkeren kleine lammetjes voorbijgangers tegemoet. Het zonnetje schijnt en in de verte zie ik wat fietsers. Het genieten begint te komen.'

De wandeling door de Vughtse Lunetten is prachtig.
 

De tweede tocht ging van Den Bosch naar Vught: 'Het stuk langs het kanaal is lang en blijft redelijk hetzelfde. Pas na ongeveer één kilometer buigen we links af en gaan we bossen weer in. Moerassige watertjes, zanderige paden en ritselende bomen. Prachtig! Na dit ontdekkingstochtje komen we bij de Fusilladeplaats van Kamp Vught. Hier zijn honderden gevangenen om het leven gebracht. Ook wordt er hier elk jaar op 5 mei een herdenking gehouden. Een stukje verder buigen de bomen weer over ons heen.'

Nog meer prachtige wandelingen ontdekken? Koop dan de jubileumgids van de NS-wandeltochten. De routes worden handig, compact en duidelijk weergegeven. Als de regen niet met bakken uit de lucht valt, is een wandeling één van de leukste uitjes voor een vrije dag!



DagjeWeg.NL-beoordeling:

Vind nog veel meer leuke wandelroutes op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:28:51 · Gepubliceerd: 2010-07-05 15:40:54 - 609