1

Schilderij Brueghel terug naar nabestaanden

Noordbrabants Museum doet na 32 jaar afstand

Noordbrabants Museum   Nieuws door

8 juli 2010 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Al 32 jaar hangt het schilderij 'Allegorie op de aarde en het water' in het Noordbrabants Museum. Nu moet het schilderij tot grote spijt van het museum terug naar nabestaanden van de vorige eigenaar.

Het schilderij, van de hand van Jan Brueghel, was vroeger eigendom van de joodse kunsthandelaar Max Stern. Hij verkocht een deel van zijn collectie om zijn vlucht voor de nazi' naar Engeland te betalen. Het Noordbrabants Museum had het schilderij van de Nederlandse regering al 32 jaar in bruikleen. Staatssecretaris Marja Van Bijsterveldt van Cultuur heeft nu besloten om de kunstwerken aan de nabestaanden te geven. Ze volgt hiermee het advies op van de Restitutiecommissie.

Van Bruegel tot Van Gogh

"Wij vinden het heel jammer dat dit schilderij uit ons museum verdwijnt", vertelt Fiona Zachariasse, hoofd collecties presentatie en educatie in het Noordbrabants Museum. "Het maakte een groot deel uit van onze permanente tentoonstelling Van Bruegel tot Van Gogh. We zijn nu ook bezig met een grote verbouwing. Het schilderij had al een plekje gekregen in de nieuwe indeling", vertelt Zachariasse. "We moeten nu op zoek naar een schilderij dat de plek van het schilderij van Bruegel kan vervangen."

Waarom de commissie nu pas heeft besloten het schilderij terug te geven aan de nabestaanden blijft onduidelijk. Volgens de commissie staat wel vast dat het verlies van het schilderij onvrijwillig was. Daarom moet het terug naar de erfgenamen. Bekijk hier het schilderij van Bruegel.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-07-08 16:55:51 - 210