Verdwalen in de Kazematten

Maastrichtse Kazematten |  deel via WhatsApp | Reportage door

Speel het spel van de soldaten

23 juli 2010 Cultuur Maastricht, Limburg Een klein rood deurtje in het midden van een cirkelvormige muur is de deur naar het onbekende. Een reis door het ondergrondse Maastricht. Op zoek naar het verhaal van de soldaten tijdens de belegering van Maastricht. Welkom in de Kazematten.

De Kazematten van Maastricht zijn niet alleen een grote toeristische trekpleister, het is ook één van de podia van de populaire Nederlandse tv-serie: Flikken Maastricht. Nog niet zo lang geleden speelde zich in het ondergrondse gangenstelsel een Flikken Maastricht drama af. Tijdens een rondleiding in de kazematten verdwijnt de aanstaande schoonzoon van een bekend financieel genie, die heel wat geld belegd heeft voor de rijken van Limburg. Er wordt met man en macht gezocht, maar tot de verbazing van hoofdrolspelers Wolfs en Eva is de jongeman uit de kazematten verdwenen. Raar is dit niet, want het ondergrondse stelsel is maar liefst veertien kilometer lang. Veel gangen zijn doodlopend en alleen goed opgeleide gidsen kennen de gangen als hun broekzak. Vandaag staan er andere spelers op het toneel. Een Duits echtpaar, een vrouw en twee meisjes ervaren de ondergrondse spanning. Alleen is het nu levensecht.

De Kazematten zijn van buitenaf ook prachtig!


Geluidsgangen

Met twee lampen en een kaart dalen de toneelspelers af naar de krochten van Maastricht, twee tot drie meter onder de grond. Buiten liggen aanvallers op de loer om Maastricht in te nemen. Aan de spelers vandaag de taak de Kazematten goed te beschermen en een aanval te voorkomen. De geluidsgangen zijn de grootste troef. Met behulp van een bakje erwtjes en een bakje water, kunnen ze precies zien wanneer een tegenstander zich op minder dan dertig meter van de kazematten bevindt. Het water golft en de erwtjes trillen. Tijd om in de kruitkamers de kanonnen gereed te maken!

Nooit een ontploffing

Het klinkt als een spannend verhaal dat grote kans maakt om een Oscar te winnen. Maar zoals met veel goede verhalen is ook dit totaal verzonnen. VVV-gids Jef Beckers vertelt: "Zeven eeuwen is er gewerkt aan de verdedigingswerken van de stad. Hierdoor ontstonden de Kazematten: een slim aangelegd ondergronds gangenstelsel waarin legereenheden van wel vijfduizend man konden worden ondergebracht. Iedere soldaat wist precies wat hij moest doen als de vijand dichtbij kwam. Maar nooit kwam het tot een echte aanval en de gangen zijn nooit gebruikt voor een ontploffing".

Neem zelf plaats op het toneel van de Kazematten.


De soldaten voor één dag worden door de gids op de proef gesteld. "Aan welke kant bevindt de stad zich nu?" Iedereen doet een gokje, maar heeft geen idee waarom hij wat zegt. "Aan deze kant", en hij wijst naar voren, "aan deze kant van de muur zitten schietgaten, die staan natuurlijk niet gericht op de stad. Zo kun je herkennen aan welke kant van de stad je je bevindt. Dat is ook handig om de weg terug te vinden."

Koude Oorlog

Gelukkig werd voor dit weinig tot niet gebruikte stelsel nog een andere bestemming gevonden. In de Tweede Wereldoorlog deden de vestingwerken dienst als schuilkelder. Tijdens de koudste jaren van de Koude Oorlog werd er nog een schuilkelder aangelegd, die Maastrichtenaren moest beschermen bij een kernaanval. De stapelbedden en toiletten uit die tijd zijn in een tentoonstelling te zien. "Draai maar eens aan de generator voor wat licht", zegt de gids. Maar hoe hard er ook gedraaid wordt, de generator geeft maar weinig mee. "De schuilers zaten dan ook vaak in het donker."

Pas op, sommige gangen zijn doodlopend!

Na een uurtje is het spel gespeeld. De fictieve oorlog is voorbij. Tijd om de uitgang te zoeken. "Loop maar achter mij aan", zegt de gids. Ogen wennen aan het licht, de hitte zorgt voor condens op de bril: we zijn weer buiten!

Nog meer ondergronds Maastricht ontdekken? Lees: Mergelgroeven: museum, bakkerij en kerk in één
Foto 1. Ontdek de belegering van Maastricht in de Kazematten! Foto's: VVV Maastricht.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:26:19 · Gepubliceerd: 2010-07-21 14:25:43 - 28407