1

Oogsten in het Openluchtmuseum

Wat gebeurt er tijdens het historische oogstweekend?

Nederlands Openluchtmuseum Nieuws door

archief oud artikel 19 augustus 2010 Cultuur Arnhem, Gelderland Wat moet er allemaal gebeuren voordat het brood 's ochtends vroeg bij de bakker op de plank ligt? Kinderen en volwassenen kunnen het hele proces stap voor stap volgen tijdens het historische oogstweekend in het Nederlands Openluchtmuseum.

Zaterdag 28 en zondag 29 augustus is het zover. Je bent er getuige van hoe er gedorst wordt. Met de vlegel, dorsstok en de dorsrol natuurlijk! Ook zijn er ouderwetse tractoren en een machinale dorskast te zien. Tijdens de vele demonstraties en verhalen kom je er onder meer achter wat 'wannen' en 'rekelen' is.

Kinderen kunnen op de akkers op zoek naar lekkere dingen. Want de boer heeft nog genoeg laten liggen! Boertjes en boerinnetjes hebben de pannen ondertussen al op het vuur gezet, want voor je het weet is het etenstijd. Wat denk je van wulbonensoep? Even proeven? Dat mag!

Bezoek de bakker

Natuurlijk wordt er ook een bezoek gebracht aan de bakker. Maar dan moet die eerst wel graan hebben om aan de slag te gaan! Dus ben je er getuige van hoe er geploegd, gezaaid, gemaaid, gedorst, gemalen en uiteindelijk jawel, gebakken wordt! Het resultaat is ongetwijfeld lekker en wederom mag er geproefd worden.

Speciaal biertje

Voor de volwassenen wacht nog een andere verrassing: openluchtmuseum-bier. De brouwer van het openluchtmuseum heeft een speciaal biertje gebrouwen met daarin gerst, rogge, haver en tarwe. Zaterdag en zondag kun je dit meergranenbiertje zelf beoordelen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het openluchtmuseum? Kijk op DagjeWeg.NL voor de openingstijden en toegangsprijzen!

De beste Nederlandse musea staan op DagjeWeg.NL!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 augustus 2010 - 274