1

Misdadig museum

Appie Baantjer in Letterkundig Museum

Letterkundig Museum Nieuws door

archief oud artikel 1 september 2010 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Zondag overleed misdaadschrijver Appie Baantjer aan de gevolgen van slokdarmkanker. Het Letterkundig Museum bewijst hem zijn laatste eer met een kleine tentoonstelling rond de schrijver.

Knipsels van en over Baantjer, foto's en een greep uit de vele boeken die hij schreef, laten het leven van de schrijver zien. Ook zijn er enkele krabbels aan zijn uitgever Wim Hazeu te bewonderen. Zoals de notitie die hij krabbelde op een kopie van de column ‘literatuur en lectuur’ van Willem Wilmink, waarin Wilmink Baantjer vergelijkt met de schrijver A.F.Th. van der Heijden.

Lees de biografie van Appie Baantjer op Wikipedia.

De Cock

Baantjer werkte zelf bijna veertig jaar bij de Amsterdamse politie, eerst als politieagent en later als rechercheur. Zo kwam hij aan inspiratie voor zijn misdaadromans, met in de hoofdrol zijn alter ego rechercheur De Cock. Van zijn boeken werden meer dan zeven miljoen exemplaren verkocht. Hiermee is Baantjer één van de best verkopende Nederlandse schrijvers. In 1995 startte de gelijknamige televisieserie met Piet Römer in de hoofdrol als De Cock.

Herman Franke

Het Letterkundig Museum besteedt in een reeks actuele tentoonstellingen veel aandacht aan belangrijke gebeurtenissen in de literaire wereld. Op dit moment is er een tentoonstelling te zien over de recent overleden schrijver Herman Franke.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 september 2010 - 134