Speel je eigen sprookje

Kasteel De Haar |  
Redactioneel door

De mooiste kastelen van Nederland

3 september 2010 Cultuur Niet alleen in sprookjesboeken spelen kastelen een hoofdrol. In heel Nederland sieren de prachtigste kastelen het landschap. Eenmaal de ophaalbrug over stap je in de wereld van prinsen en prinsessen en word je eigen sprookje werkelijkheid. DagjeWeg.NL droomt weg bij de bekendste kastelen.

Het grootste kasteel - Kasteel De Haar is het grootste kasteel van Nederland. De eerste bouwstenen van het kasteel werden gelegd in 1391. Hoe het kasteel er nu uit ziet is ontstaan in 1892. Toen werd begonnen met het bouwen van een nieuw kasteel in neogotische stijl, bovenop het oude kasteel. In het kasteel is van alles te zien. Antiek Chinees en Japans aardewerk, een drietal 16e-eeuwse wandtapijten van topkwaliteit en diverse schilderijen en panelen met religieuze afbeeldingen. Rondom het kasteel ligt een prachtig park om uren in te verdwalen. Het kasteel is uitsluitend te bezoeken met een rondleiding. Zo kom je binnen een uur alles te weten over het kasteel.

Het brandbare kasteel - De bouwgeschiedenis van Kasteel Huis Bergh gaat terug tot het jaar 1250. Een groot deel van het kasteel brandde tot twee keer toe af. Maar dankzij hulp van de plaatselijke bevolking is veel van het kasteel bewaard gebleven. Kasteel Huis Bergh is omgeven door het 18e-eeuwse parkbos De Plantage. Huis Bergh is naast een kasteel ook een museum. De vaste collectie van Huis Bergh bestaat uit vroege Italiaanse schilderkunst, Noord-Europese schilderkunst, historische portretten, Middeleeuwse handschriften, munten en snijwerken. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen te zien.

Het bekendste kasteel - Slot Loevestein is wereldwijd bekend als de plek waar Hugo de Groot gevangen zat, totdat hij ontsnapte in een boekenkast. Het kasteel is gelegen op een unieke plek, daar waar Maas en Waal elkaar tegenkomen. Loevestein is grotendeels bewaard gebleven als middeleeuws kasteel. Het slot is tegenwoordig een rijksmuseum. Huur een audiotour en ontdek op uw gemak de geheimen van het kasteel. Speciaal voor kinderen is er het verhaal Hugo4Kids. Ook mogen kinderen in de kelder van het kasteel gratis verkleden als ridder of prinses.

Het zakelijke kasteel - Het mooiste én enige terrassenkasteel van Nederland bevindt zich op de grens van Maastricht en België. Château Neercanne is een zeventiende-eeuws kasteel midden in het Jekerdal. Rondom het kasteel liggen prachtige baroktuinen. Deze tuinen hebben vier niveaus, die allemaal beschermd zijn door UNESCO. Vanaf het hoogste terras is er een prachtig uitzicht over het Jekerdal. Het kasteel beschikt over verschillende in mergel uitgehakte grotzalen en salons die onder andere dienst doen als vergaderruimte. Elk sprookje wordt hier werkelijkheid.

Het sprookjeskasteel - Het Muiderslot is een kasteel uit de sprookjesboeken. Het kasteel is een vierkante waterburcht met op elke hoek een toren. De enige manier om binnen te komen is via de ophaalbrug over de slotgracht. Rondom het kasteel bevindt zich een prachtige pruimenboomgaard. Het kasteel ligt aan de Vecht, waar vroeger de zeilschepen van de VOC langs voeren. Kinderen ontdekken het kasteel met een interactieve speurtocht. En hebben ze de tocht goed doorstaan, dan krijgen ze een virtuele ridderslag.

Het groene kasteel - Vroeger was Kasteel Groeneveld een plek waar rijke Amsterdammers een buitenplaats hadden, om te ontsnappen aan het drukke stadsleven. Vooral het park rondom het landgoed is prachtig. Waterpartijen, heuvels, slingerende paden en boompartijen sieren de omgeving. In het kasteel is één van de drie xylotheken van Nederland te zien. Een xylotheek is een houtverzameling van verschillende soorten bomen. Alle drie zijn ze in opdracht van koning Lodewijk Napoleon ontworpen. Ook zijn er in het museum allerlei verschillende tentoonstellingen te bewonderen.

Een uitje naar een kasteel is leerzaam en leuk. De geschiedenis komt tot leven en voor even woon je niet in een rijtjeshuis met voor- en achtertuin, maar in een immens kasteel met tientallen kamers, een prachtige slotgracht en slingerende baroktuinen.

Bekijk ook de kastelenpagina van DagjeWeg.NL voor nog meer prachtige sprookjeskastelen.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:11:20 · Gepubliceerd: 2010-09-02 12:19:08 - 2324