1

Verzetsheld krijgt monument

Onthulling Walraven van Hallmonument in Amsterdam

Nieuws door

archief oud artikel 3 september 2010 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Verzetsstrijder Walraven van Hall wist door het Nationaal Steunfonds (NSF) miljoenen te verdelen onder slachtoffers en verzetsgroepen in de Tweede Wereldoorlog. Vandaag om 16:00 uur onthult de directeur van de Nederlandsche Bank ter ere van hem een monument in Amsterdam.

Op het Amsterdamse Frederiksplein, schuin tegenover de Nederlandsche Bank (NB), staat vanaf vandaag een nieuw monument. Om 16:00 uur onthult de heer H.J. Brouwer, directeur van de Nederlandsche Bank, een groot verzetsmonument voor Walraven van Hall. Het monument, een omgevallen boom van brons, is ontworpen door de Spaanse kunstenaar Fernando Sanchez Castillo. Iedereen kan zitten op deze 'gevallen held'.

Walraven van Hall

Walraven van Hall was de mede-oprichter van de bank van het verzet: het Nationaal Steunfonds. Door illegale leningen en fraude bij de NB wist hij miljoenen guldens te verdelen onder verzetsgroepen en slachtoffers van de bezetting. Op 27 januari 1945 werd hij gearresteerd en nog geen maand later op 12 februari werd hij in Haarlem gefusilleerd.

Verzetsmuseum

Aansluitend aan de onthulling opent in het Verzetsmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Wally van Hall. Bankier van het verzet. Ook lanceert het museum een website over Wally van Hall waar het geweldloze verzet voor de jeugd in beeld wordt gebracht.

Leer meer over de oorlog en het verzet in het Rotterdamse OorlogsVerzetsMuseum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 september 2010 - 329

Dit past bij 'Verzetsheld krijgt monument'