1

Romeo en Julia als kille oorlogsopera

Beroemdste liefdesverhaal ooit in première bij De Nederlandse Opera

Recensie door

archief oud artikel 11 oktober 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het tragische verhaal van Romeo en Julia heeft vele kunstenaars door de eeuwen heen geïnspireerd. Zo ook Charles Gounod. Zijn opera Roméo et Juliette is nu te zien bij De Nederlandse Opera. De productie is kil en asgrauw, maar de muziek is beeldschoon.

Liefdesduetten

Roméo et Juliette van Charles Gounod is de beroemdste opera die van Shakespeares toneelstuk Romeo en Julia gemaakt is. Het ging in 1867 in première in Parijs en zit barstensvol schitterende liefdesmuziek. Het stuk wordt wel de ‘opera der liefdesduetten' genoemd: het werk bevat er vier.

De opera wijkt op een aantal punten af van het origineel van Shakespeare, maar Gounod heeft zich verder zo strikt mogelijk aan het verhaal willen houden. Zo ontbreekt de balkonscène uiteraard niet.

Roméo et Juliette is tot en met 29 oktober nog zeven keer te zien in Het Muziektheater. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Lijken en graven

De Nederlandse Opera liet de Franse regisseur Olivier Py een nieuwe productie maken van de opera. Py heeft wat met de oorlog in Bosnië in de jaren negentig en dat laat hij merken in zijn regie. De decors zijn asgrauw en de lijken, graven en ruïnes op het toneel doen onophoudelijk aan oorlog herinneren. Helaas komt de liefde tussen Roméo en Juliette er in dat kille geheel wat bekaaid vanaf.

Muzikaal gezien is de opera echter een must om eens te horen. Dirigent Marc Minkowski en het Residentie Orkest laten afwisselend romantische, ontroerende en tragische passages horen en Ismael Jordi en Lyubov Petrova zijn een geloofwaardig duo als Roméo en Juliette. Hun zang is van wisselend niveau, maar bevat zeker de nodige momenten om kippenvel van te krijgen.

Deze recensie is geschreven door de redactie van Place de l’Opera. Voor een uitgebreidere recensie, de complete opera-agenda en andere artikelen uit de operawereld, zie www.operamagazine.nl.

Laatst gewijzigd: 2022-12-27 15:35:55 · Gepubliceerd: 11 oktober 2010 - 947

Dit past bij 'Romeo en Julia als kille oorlogsopera'