1

Bijzonder Arabisch handboek ontdekt

Koninklijke Bibliotheek Den Haag herbergt medische schat

Koninklijke Bibliotheek Den Haag Nieuws door

archief oud artikel 12 oktober 2010 Geschiedenis Den Haag, Zuid-Holland De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is geen stoffige opslagplaats voor boeken, maar een schatkamer vol bijzondere oude overblijfselen. De laatste grote ontdekking is het oudst bewaarde medische handboek ooit.

Het gaat om een laat-elfde eeuws handschrift uit Italië, geschreven door de islamitische Constantijn de Afrikaan. De Arabische geneeskunde was toen een stuk verder dan de Europese, daar mochten lijken namelijk al wel ontleed worden. Dus hoewel PVV-leider Geert Wilders niets liever wil dan de Arabische wereld in Nederland direct de deur te wijzen, hebben wij op het gebied van geneeskunde veel aan het Midden-Oosten te danken. Lees ook: DagjeWeg.NL start sociaal mediaplatform #geefwet.

Liefdesverdriet ook een ziekte

Het boek beschrijft in detail de anatomie van het oog, inclusief zenuwen en spieren. Ook het darmstelsel komt uitvoerig aan bod. Een bijzonder detail is dat liefdesverdriet in die tijd ook als ziekte werd erkend.

Ontdekking

Historicus Erik Kwakkel is de ontdekker van het werk. Voor een presentatie leende hij twee jaar geleden boeken van de Koninklijke Bibliotheek. Eén exemplaar viel op. "Het stamde zogenaamd uit de twaalfde eeuw, maar aan de manier waarop de 'R' door de regel zakte, wat typisch is voor de elfde eeuw, zag ik dat die datering niet kon kloppen", vertelt Kwakkel in Trouw. En inderdaad, het boek bleek ouder.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 oktober 2010 - 238