1

Legendarische sopraan Sutherland overleden

Operawereld treurt om onvergetelijke zangeres

Nieuws door

archief oud artikel 12 oktober 2010 Cultuur De legendarische Joan Sutherland is zondag op 83-jarige leeftijd overleden in Zwitserland. De Australische sopraan maakte veertig jaar lang furore op de grootste tonelen van de wereld. Ze wordt gezien als één van de grootste zangeressen van de twintigste eeuw.

Vredig

In een verklaring maakte de familie van Sutherland bekend dat de sopraan zondagochtend 'vredig' is gestorven in Zwitserland, het land waar ze na haar afscheid van het operatoneel in 1990 was gaan wonen. Sutherland was al langere tijd ziek. Na een val was haar situatie verslechterd.

Verbluffend

Sutherland groeide op in Sydney, Australië. Van haar moeder, een zangeres, kreeg ze het zingen met de paplepel ingegoten en in 1947 maakte ze haar debuut tijdens een concert. Enkele jaren later stond ze al op het toneel van het Royal Opera House, een groot operahuis in Londen.

Vanaf dat moment betoverde ze decennialang operaliefhebbers over de hele wereld met haar verbluffende stem. Zo werd in 1958 een uitvoering van een werk van Händel tien minuten lang stilgelegd omdat het publiek maar niet wilde ophouden met applaudisseren nadat Sutherland een solo had gezongen.

Stem van de eeuw

Niet alleen het publiek was laaiend over de kwaliteiten van Sutherland, ook haar collega's waren altijd vol lof. De bekende Montserrat Caballé vond haar 'hemels' en de legende Luciano Pavarotti dichtte haar zelfs 'de stem van de eeuw' toe.

Sutherland was 56 jaar getrouwd met dirigent Richard Bonynge. Ze werd 83 jaar.

Hieronder zingt Sutherland een bekende opera-aria, 'Casta Diva':

Lees meer over Joan Sutherland op de operawebsite Place de l'Opera. Zie ook de biografie van Sutherland op Wikipedia.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 oktober 2010 - 725

Dit past bij 'Legendarische sopraan Sutherland overleden'

3 reacties: