Op pad met Mr. X

Stadsmuseum Zoetermeer licht sluier AIVD op

Stadsmuseum Zoetermeer Nieuws door

archief oud artikel 18 oktober 2010 Cultuur Zoetermeer, Zuid-Holland Het glamoureuze leven van een spion, wie droomt er niet van? Als James Bond omringd door mooie vrouwen, snelle auto's en gadgets. Maar is die werkelijkheid wel zo rooskleurig? Het Stadsmuseum Zoetermeer neemt bezoekers mee achter de schermen van de AIVD.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst zorgt voor de veiligheid in Nederland. Informanten en agenten werken hier aan mee. Een beroep dat voor veel mensen tot de verbeelding spreekt, zo spannend en geheimzinnig. Stadsmuseum Zoetermeer onthult een gedeelte van het topgeheim van de AIVD met de tentoonstelling In dienst van de democratie. De AIVD, open waar het kan, gesloten waar het moet...

De AIVD is sinds 2007 gevestigd in Zoetermeer en was voorheen bekend als Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Meer informatie over de AIVD.

Hoogtepunten

Een camera verborgen achter een pakje sigaretten, in een damestas of achter een knoopsgat. Agenten waren al in de Koude Oorlog erg creatief. Deze en andere voorwerpen van de AIVD zijn te zien in de tentoonstelling. Bijzonder is het Coca Cola-krat, waar de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), zenders en microfoons verstopte voor de treinkaping bij De Punt in 1977.

Kinderspeurtocht

Aan kinderen de uitdaging om de boodschappen van Mr. X in de tentoonstelling te vinden. Kraak de codewoorden en ontrafel het mysterie achter deze spion. Gelukt? Dan wacht er een leuke prijs.

Bezoekersinformatie

'In dienst van de democratie. De AIVD, open waar het kan, gesloten waar het moet...',
Stadsmuseum Zoetermeer
16 oktober 2010 tot en met 27 februari 2011

Toegangsprijs: €2,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-10-18 10:13:41 - 293