Malieveld op de markt

Hollandse Waterlinie |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Willem van Oranje is tegen verkoop Malieveld

1 november 2010 Natuur Den Haag, Zuid-Holland Staatsbosbeheer moet vanwege de bezuinigingen 15.000 hectare natuur verkopen. Onder andere het Malieveld en het Haagse Bos moeten de markt op. Maar Willem van Oranje gooit roet in het eten. In 1576 liet hij vastleggen dat de gebieden nooit verkocht mogen worden.

Staatsbosbeheer moet honderd miljoen euro besparen. Daarom moet de organisatie 15.000 hectare natuur verkopen. Dit mogen geen gebieden zijn die onderdeel zijn van de Ecologische Hoofdstructuur. Wat overblijft zijn de groene publiekstrekkers als Spaarnwoude, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het Malieveld en het Haagse Bos. Bij de laatste twee gebieden zit nog een addertje onder het gras. Vader des vaderlands Willem van Oranje liet in 1576 vastleggen dat deze gebieden nooit verkocht mogen worden.

Flats op het Malieveld

Ook de SP is fel tegen de verkoop van de gebieden. "Als we niet oppassen, verrijzen er straks flats op het Malieveld", waarschuwen de SP-Kamerleden Henk van Gerven en Paulus Jansen in De Telegraaf. "Ook zien talloze kopers van dure nieuwe huizen rond steden straks het geplande groen bij hun wijk als sneeuw voor de zon verdwijnen."

Of de gebieden echt verkocht moeten worden, staat nog niet vast. Een woordvoerster van Staatsbosbeheer zegt dat het nog niet helemaal duidelijk is om welke gebieden het gaat. "Daar moet het kabinet nog meer duidelijkheid over scheppen", vertelt de woordvoerster in De Telegraaf.

Laatst gewijzigd: 2012-12-13 17:10:39 · Gepubliceerd: 2010-11-01 10:57:37 - 220