Hollandse pracht met Amerikaans tintje

Verzamelaars collectie oude meesters in #Mauritshuis

Mauritshuis Redactioneel door

archief oud artikel 8 november 2010 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Allerlei taferelen in echte Hollandse landschappen sieren dit najaar de intieme zalen van het Mauritshuis in Den Haag. In de tentoonstelling Made in Holland: oude meesters uit een Amerikaanse privéverzameling gaan de woonkamerdeuren van het echtpaar Eijk en Rose-Marie de Mol van Otterloo open.

Een schat, die slechts zelden in het openbaar te zien is, ligt drie maanden open en bloot in het Mauritshuis Den Haag. Een selectie hoogtepunten van de collectie Eijk en Rosie-Marie de Mol van Otterloo is dan te zien in de tentoonstelling Made in Holland. "Het Mauritshuis wilde deze kwalitatief hoogstaande verzameling graag voor het voetlicht halen", vertelt Patricia Grosfeld van het Mauritshuis. Het van oorsprong Nederlandse echtpaar begon in 1974 met het  verzamelen van antieke rijtuigen en Engelse sportprenten. Maar op goed advies van Peter Sutton, de huidige directeur van het Bruce Museum, voegden ze daar werk aan toe van Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. Dit groeide uit tot een bijzonder mooie verzameling, die nog steeds aangevuld wordt.

Topstukken

Winterse landschappen, zomerse taferelen met herders of een lief slapend hondje. Dat de Nederlandse schilders overliepen van creativiteit is zichtbaar in de uitgebreide collectie. De tentoonstelling Made in Holland laat al deze kwaliteit in vier categorieën zien: stilleven, landschap, genre en portret. Topstukken van Rembrandt en Frans Hals en de prachtige landschappen van Jacob van Ruisdael wisselen elkaar af. Daar blijf je nog wel even naar kijken.

Topstukken

Volgens Patricia Grosfeld kan iedereen de tentoonstelling waarderen. "Liefhebbers van oude schilderkunst en voor allen die van schilderijen houden, en een algemeen publiek dat geïnteresseerd is in een particuliere verzameling die niet eerder te zien is geweest", omschrijft ze. De echte parels van de collectie zijn Portret van Aeltje Uylenburgh (1632) van Rembrandt van Rijn en Rustend hondje (1650) van Gerrit Dou. Met dit laatst genoemde kunstwerk was het 'liefde op het eerste gezicht' voor het verzamelaarsechtpaar. "Ik denk dat het publiek dat naar de tentoonstelling komt, verliefd zal worden op het Rustende hondje van Gerrit Dou", voorspelt Eijk de Mol van Otterloo in een video.

Van Otterloos

De Van Otterloos werken vaker mee aan tentoonstellingen van het Mauritshuis. Grosfeld vertelt: "Het Mauritshuis rekent het echtpaar De Mol van Otterloo tot de meest gulle bruikleengevers van de afgelopen jaren, voor tijdelijke tentoonstellingen. Wij zijn nu meer dan ooit dankbaar voor hun ongelofelijke steun en bereidwilligheid om gedurende enkele maanden afstand van hun collectie schilderijen te nemen. De kunstwerken hangen bij de verzamelaars en enkele van de topstukken hangen gewoonlijk in Amerikaanse musea. "

Na de expositie in het Mauritshuis gaat de complete verzameling schilderijen naar het Peabody Essex Museum in Salem, Massachusetts. Daarna reist de tentoonstelling nog door naar the Fine Arts Museums, San Franscisco en het Museum of Fine Arts, Houston.

Bezoekersinformatie

'Made in Holland - Oude Meesters uit een Amerikaanse privéverzameling',
Mauritshuis Den Haag
4 november 2010 tot 30 januari 2011

Toegangsprijs: €13,50 voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-11-01 15:50:29 - 1021

Dit past bij 'Hollandse pracht met Amerikaans tintje'