Meerderheid voor hogere btw podiumkunst

Alternatieven oppositie #btwpodiumkunsten verworpen

Nieuws door

archief oud artikel 17 november 2010 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Ondanks de protesten gaat de verhoging van de btw op de podiumkunsten toch door. Tenminste, wat CDA, VVD en PVV betreft. De oppositie kon ook de twijfelende VVD niet overtuigen.

De VVD twijfelde eerder nog over de verhoging van de btw op de podiumkunsten van 6 naar 19 procent. Maar ook deze partij legt zich nu bij het kabinetsvoorstel neer. Gedoogpartij PVV was niet bereid om dit onderdeel van het gedoogakkoord aan te passen.

Alternatieven

Woensdag kwam de oppositie met alternatieven voor de verhoging. De voltallige oppositie wil de assurantiebelasting verhogen, maar wist hiermee de regeringspartijen niet te overtuigen. Eerder noemden zij een subsidiestop op diesel voor landbouw en scheepvaart als alternatieve bezuiniging. VVD-kamerlid Herma Neppérus vond beide opties slechter, maar zegt het wel erg jammer te vinden.

PVV

De PVV wil geen alternatieve bezuinigingen en geeft ook de VVD geen gelegenheid om anders te stemmen. "Er staan drie handtekeningen onder het gedoogakkoord; daarin gaan we niet bewegen'', zegt PVV-Kamerlid Roland van Vliet in Trouw.

Lowlands

De organisatie van muziekfestival Lowlands is woest. "De cultuurterrorist met de peroxidepruik heeft zijn eerste virtuele knieschot uitgedeeld", stellen zij vast. "In ruil voor de gedoogsteun van de PVV hebben zijn handlangers Rutte en Verhagen de 'ontaarde' kunst- en cultuursector zonder slag of stoot geofferd."

Als het kabinet besluit de btw te verhogen, dan gaan de kaartjes voor Lowlands dit jaar nog in de voorverkoop. Zo omzeilt de organisatie de hogere ticketprijzen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-11-17 11:12:02 - 513

Dit past bij 'Meerderheid voor hogere btw podiumkunst'