Bioscoop is meer dan film

Rembrandt Bioscoop Arnhem |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Live #ballet, #toneel en #opera

23 november 2010 Cultuur Dat de bioscoop meer is dan een avondje film, bewijzen enkele bioscopen in Nederland. Een adembenemend ballet of een wereldberoemde opera? Vanuit een comfortabele bioscoopstoel kijk je live mee bij uitvoeringen van de echte sterren in Londen, Moskou of New York.

Het Bolshoi Ballet in Moskou is een wereldberoemd symbool van de Russische cultuur en tradities. Dansers en danseressen worden hier tot topprestaties gedreven voor adembenemende producties. Het ontroerende Zwanenmeer, het geliefde sprookjesballet De Notenkraker of het vrolijke verhaal van Coppelia. Vier prachtige producties van het Bolshoi zijn binnenkort in acht Nederlandse bioscopen te zien. Live vanuit Moskou, speciaal voor de bioscopen met tien camera's gefilmd. Rond de kerstdagen komt het eerste ballet via de satelliet ons land binnen...

De Notenkraker

Geen flauw benul van ballet? Misschien doet De Notenkraker toch een belletje rinkelen. Vooral de muziek van Tsjaichovsky, speciaal gecomponeerd voor dit ballet, is erg bekend. Clara Staalboom krijgt op kerstavond een notenkrakerpop. Maar als ze gaat slapen, verandert deze notenkrakerpop plotseling in een prins. Dit verhaal van de Duitse schrijver E.T.A. Hoffman is de basis van het ballet. Met betoverende muziek neemt het Bolshoi Ballet toeschouwers op 19 december mee op een fascinerende reis. Vlak voor kerst hebben acht bioscopen live verbinding met Moskou. Het verhaal van De Notenkraker is voor zowel volwassen, als kinderen een sprookjesachtige beleving. Rond de kerstboom laten de dansers hun mooiste kunsten zien, en vullen de bioscopen met de warmte van kerst.

De volgende bioscopen presenteren vier producties van het Bolshoi Ballet: Pathé in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag en Groningen, bij CineMec Ede, CineCity Vlissingen en Foroxity Sittard/Geleen.

Opera

Een avondje opera? Waarom eigenlijk niet. Voor veel mensen klinkt een opera als iets voor de rijkere klasse. Of als iets van vroeger. Maar ook operavoorstellingen draaien gewoon in de bioscoop. The Metropolitan Opera zorgt al vier seizoenen lang voor klassieke producties op de bioscoopschermen. Ook komend jaar schitteren de grote operasterren weer op het witte doek. Bekijk de trailer en laat je verleiden om over de drempel te stappen.

Toneel

Cinemec Ede heeft nog meer live-verbindingen in petto. Het National Theatre in Londen staat via satelliet in verbinding met het Gelderse dorp. Prachtige toneelstukken, zoals het bekende Hamlet van William Shakespeare staan op het programma. To be or not to be? Zal jij er zijn? Dat is de vraag.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-11-18 12:11:57 - 562