Opera en dans in één jasje

Scapino Ballet Rotterdam waagt zich aan opera #twools

Recensie door

archief oud artikel 11 december 2010 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Operamuziek, maar dan niet uitgevoerd door zangers, maar door dansers. Dat is in het kort de voorstelling TWOOLS at the Opera van Scapino Ballet Rotterdam. Een geslaagde mix van opera en dans in één voorstelling.

Genoeg te genieten

Scapino Ballet Rotterdam produceert al tien jaar zogenoemde TWOOLS-voorstellingen, die bestaan uit een reeks korte dansstukken van verschillende choreografen, in hoop tempo achter elkaar opgevoerd. De nieuwste TWOOLS-productie van het gezelschap is TWOOLS at the Opera. Daarin hebben vijf choreografen tal van operafragmenten op dans gezet.

De muziek wordt niet live gespeeld, maar de opnames die afgedraaid worden, zijn van topniveau. Er valt dus muzikaal genoeg te genieten. Je hoort onder meer beroemde operafragmenten van Bellini, Puccini, Verdi, Mascagni en Händel.

TWOOLS at the Opera is tot en met 20 januari nog vijf keer te zien in Nederland. Zie voor meer informatie de website van Scapino Ballet Rotterdam.

Lees ook: Gevangenisdrama in Amsterdams operahuis.

Typisch opera

De choreografen letten niet op de teksten van de operafragmenten en geven de scènes een nieuwe invulling, maar hun werk draait wel om typische operathema's: passie, intriges, liefde, moord...

De dansers van Scapino weten die thema's met hun lenige lijven knap weer te geven. Op een of andere manier lijken de grootse emoties uit opera heel goed samen te gaan met de expressiviteit van het menselijk lichaam.

Het maakt TWOOLS at the Opera een originele voorstelling. Het concept zou wat mij betreft best vaker gebruikt mogen worden.

Deze recensie is geschreven door de redactie van Place de l’Opera. Voor een uitgebreidere recensie, de complete opera-agenda en andere artikelen uit de operawereld, zie www.operamagazine.nl.

Laatst gewijzigd: 2022-12-24 16:45:06 · Gepubliceerd: 11 december 2010 - 291

Dit past bij 'Opera en dans in één jasje'