Haags paleis voor cultuur

Komt er een cultuurpaleis in Den Haag?

Dagje uit in Den Haag Nieuws door

archief oud artikel 14 december 2010 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Het gemeentebestuur van Den Haag worstelt met een lastige vraag. In een tijd van grote bezuinigingen op het gebied van cultuur zijn er plannen voor een nieuw cultuurpaleis op het Spuiplein. Vandaag vergadert de gemeenteraad. Komt er nieuw cultuurpaleis op het Haagse Spui?

Op het Haagse Spuiplein moet vanaf 2013 een nieuw cultuurpaleis verrijzen. Dit dans- en muziekcentrum wordt het onderkomen van het Residentie Orkest, het Conservatorium en het Nederlands Danstheater. De kosten? 210 miljoen euro. Een flinke smak geld in deze tijd van flinke bezuinigingen. In de gemeenteraad brokkelt de politieke steun voor het plan dan ook af. De VVD ziet het niet zitten, omdat er geen geld voor is. Raadslid Arjen Lakerveld (VVD) wil de bouw liever uitstellen. Ook de tweede grootste partij in Den Haag, de PVV, is tegen.

Maar de grootste partij in Den Haag, de PvdA, vindt het te vroeg voor dit soort uitspraken. Raadslid Jos de Jong roept het college op om ook naar de langere termijn te kijken. Volgens hem zijn de gebouwen aan het Spuiplein aan een opknapbeurt toe. Ook GroenLinks en D66 zijn voor de bouw van het cultuurpaleis.

Culturele hoofdstad

Het ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk ziet er spectaculair uit. Een mooi visitekaartje voor de hofstad. Den Haag wil in 2018 culturele hoofdstad van Europa worden en heeft dus wel belang bij dit paradepaardje. Of dat lukt? De komende week velt de gemeenteraad waarschijnlijk een oordeel.

Den Haag, mooie stad achter de duinen. Kom het bekijken en een dagje uit in Den Haag!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-12-14 15:06:51 - 234