1

Eerste Kamer tegen btw-verhoging

Motie tegen verhoging btw op #podiumkunsten

Dossier 'Geefwet' Nieuws door

archief oud artikel 14 december 2010 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland De Eerste Kamer vraagt het kabinet de geplande btw-verhoging op de podiumkunsten af te wijzen. Vandaag nam de Eerste Kamer hierover een motie aan. Regeringspartijen VVD en CDA stemden tegen.

Deze uitkomst van de Eerste Kamer betekent niet dat de btw-verhoging nu van de baan is. Het kabinet kan deze uitspraak gewoon naast zich neerleggen. In de Tweede Kamer stemde namelijk al een meerderheid in met de geplande verhoging. De Eerste Kamer kan dan nog een verregaande actie ondernemen, namelijk het complete belastingplan verwerpen. Maar de verwachting is dat de Senaat niet zo ver zal gaan. Volgende week stemt de Eerste Kamer over de volgende stap.

Hoop

De Eerste Kamer hoopt nu dat het kabinet de plannen terugdraait, door alsnog een wijziging in te dienen voor het wetsvoorstel. Premier Rutte zei vorige week al dat er een impasse zou ontstaan tussen de Tweede en de Eerste Kamer bij het aannemen van de motie. Ook de regeringspartijen CDA en VVD zijn niet onverdeeld gelukkig met de btw-verhoging. CDA-fractievoorzitter Jos Werner zei dat de motie 'als zodanig' de sympathie heeft van zijn fractie. De VVD-senatoren hebben 'wat moeite' met de ingang van de btw-verhoging op 1 januari 2011.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 december 2010 - 698