Duik het nieuwe jaar in

Unox Nieuwjaarsduik | Redactioneel door

Begin het jaar goed met een nieuwjaarsduik

27 december 2014 Toerisme Landelijk Geen witte kerst, dat is toch jammer. Maar voor de fervente nieuwjaarsduikers een opluchting. Het water is nog steeds koud, maar een stuk minder koud dan vorig jaar. Dus ook de koukleumen mogen hun zwemkledij klaarleggen. Waar de nieuwjaarsduik genomen wordt, dat weet DagjeWeg.NL!

Unox Nieuwjaarsduik

Traditioneel is de grootste nieuwjaarsduik op het strand van Scheveningen. Met de Unox-mutsen op springen ieder jaar duizenden fanatiekelingen de frisse zee. Ook dit jaar is Unox weer van de partij met de erwtensoep, dus kom ook! De duikers rennen om klokslag 12:00 uur massaal het water in om het nieuwe jaar in te luiden. Deelname kost €3,-. Daarvan gaat €1,- naar het goede doel: dit jaar is dat stichting Jarige Job. Deelnemers krijgen een een vaantje, een Unox-muts en handschoenen en een speciale editie van de Unox erwtensoep in blik.

Niet alleen in Scheveningen wordt gedoken. Op tientallen andere locaties door heel Nederland organiseren vrijwilligers feestelijke nieuwjaarsduiken. Een record! Via de Unox Nieuwjaarsduik vind je alle locaties. DagjeWeg.NL zocht alvast een paar bijzondere duiken uit.

Verwarmd zwembad

Het nieuwe jaar ietsje warmer beginnen, dat kan in Aquacentrum Malkander. Hier gaat de kachel aan en heeft het water van het buitenbad op 2 januari een aangename temperatuur voor de De Stedendriehoek Nieuwjaarsduik. Op de bodem van het buitenbad liggen zelfs prijzen te wachten op de dappere duikers. Daardoor maak je kans op een tv, luchtballonvaart, cadeaubonnen en nog veel meer! Geen kou en ook nog een beloning. Zo begin je het nieuwe jaar goed. Deelname kost 5,60 euro.

Wipperkanon

Traditiegetrouw is er ook weer een nieuwjaarsduik in Ouddorp, met het vertrouwde Wipperkanon. Op 1 januari staan de deelnemers weer bij de zee te trappelen. Bij reddingspost/paviljoen Paal 10 om 14:00 uur barst het spektakel los. De duik start hier met een knal, namelijk met een 'Wipperkanon'. Dit kanon werd vroeger gebruikt om een lijn over te schieten naar een gestrand schip.

 

Duiken en vuurwerkshop

In BillyBird Park Hemelrijk combineer je een nieuwjaarsduik met een compleet dagje uit. In de waterplas van het recreatiepark duiken ieder jaar hele gezinnen het water in! Met een toegangsbewijs mogen bezoekers om 15:30 uur het nieuwe jaar induiken. Na afloop is er een afterparty met erwtensoep en een vuurwerkshow.

Nieuwjaarsduik op Ameland

Durf jij? Ieder jaar wordt er ook een Nieuwjaarsduik op Ameland georganiseerd. Alleen voor echte helden! Ook in Vught begin je het jaar met een frisse start bij de nieuwjaarsduik bij de IJzeren Man. Om 13:00 uur is hier het startschot.

Eerste nieuwjaarsduik

De eerste nieuwjaarsduik werd hoogst waarschijnlijk gehouden in Canada. Daar hield de Vancouver Polar Bear Swim Club in 1920 een eerste duik. In Nederland sprong Ot van Batenburg met dertig leden van zwemvereniging Njord 59 op 1 januari 1960 in de zee bij Zandvoort. Daarmee is het de oudste nieuwjaarsduik van Nederland.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-07-27 10:02:48 · Gepubliceerd: 2010-12-29 11:19:31 - 1638