Dierentuinen minder populair

Safaripark Beekse Bergen |  
Nieuws door

Bezoekersaantallen #dierentuin licht gedaald

5 januari 2011 Toerisme De Nederlandse dierentuinen kijken met gemengde gevoelens terug op 2010. Het afgelopen jaar liepen er 7 procent minder bezoekers langs de dierenverblijven. De beschuldigende vinger wijst naar het weer en de recessie. Toch bleken enkele dierentuinen ook dit jaar succesvol.

Met de eerste koude wintermaanden startte het jaar niet al te best voor de dierentuinen. Veel van de normaal gesproken drukke dagen vielen in het water. Juli was warm en augustus was nat, de dierentuinen voelden dit jaar hun afhankelijkheid van het weer. De vijftien grootste dierentuinen trokken een kleine 9,8 miljoen bezoekers. Dat is ongeveer 7 procent minder dan in 2009. Toch zijn de dierentuinen niet ontevreden: vaste klanten verzilverden hun abonnement dit jaar vaker. En niet iedere dierentuin verloor bezoekers.

Winnaars

Eén van de winnaars dit jaar is Safaripark Beekse Bergen. De dierentuin dankt dit succes naar eigen zeggen aan de succesvolle Poepweken in de herfstvakantie. En ook de Big Five, die de dierentuin in de zomer met de buffel completeerde, wist bezoekers binnen te halen. Ook de Apenheul in Apeldoorn zag de bezoekersaantallen stijgen.

Zware tijden

Dierenpark Emmen worstelde met financiële problemen, maar kreeg ook veel steun van trouwe bezoekers. Uiteindelijk redde de gemeente Emmen 'hun' dierenpark met een flinke lening. Maar daarvoor moesten wel 70 van de 170 medewerkers verdwijnen. Ook Diergaarde Blijdorp incasseerde dit jaar een flinke klap. De gemeente maakte bekend de dierentuin 80 procent minder subsidie te geven. Ondanks handtekeningenacties en protesten bleef het plan overeind. Blijdorp probeert nu met de gemeente tot een oplossing te komen.

Nieuwe projecten

DierenPark Amersfoort gaf haar olifanten de ruimte en opende het Rijk der Reuzen. In zowel Blijdorp, als in Dierenrijk werd een nieuwe volière gebouwd. Ouwehands Dierenpark opende een nieuw dienstencentrum om de voeding van de dieren beter te regelen. En Artis viel in de prijzen met het vernieuwde tijdschrift. Ook maakte de Amsterdamse dierentuin een start met de renovatie van het Apenhuis, het Vogelhuis en de Fazanterie.

Nieuwe bewoners

Dit jaar verwelkomden de dierentuinen nieuwe bewoners en dierenbaby's. Aqua Zoo Friesland haalde twee bijzondere rode brulapen naar het land. Dierenpark Wissel bracht voor het eerst textorwevers groot. Bijzonder was de geboorte van een dwergnijlpaard in Zoo Parc Overloon. Ook de mensapen plantten zich voort. In Ouwehands Dierenpark kwam een orang-oetan ter wereld en GaiaPark en Blijdorp verwelkomden beide een jonge gorilla. Als klap op de vuurpijl jaar verraste de geboorte van ijsbeertjes Diergaarde Blijdorp en Ouwehands Dierenpark.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2011-01-05 09:09:32 - 599