Swingende musical FELA! heeft karakter

Musical FELA! ode aan Afrikaans continent

Koninklijk Theater Carré Recensie door

archief oud artikel 18 januari 2011 Cultuur Ede, Gelderland Everybody say YEAH, YEAH! "Yeah, Yeah...", zingt het publiek aarzelend. De stemming moet er nog een beetje in komen voor FELA! de musical. Maar lang duurt dat niet... De afrobeat, de Afrikaanse dansers, de humor van de hoofdrolspeler. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een spektakel van formaat. Nu te zien in Carré!

Fela Kuti, zijn verhaal inspireerde een complete natie. In Nigeria en in de rest van de wereld is deze muzikant en politiek activist een legende. Al swingend, bouncend en tappend brengt de gelijknamige musical FELA! het verhaal van zijn leven, zijn Afrobeat en zijn inspiratiebron. In CineMec Ede staat het publiek samen met duizenden anderen over hele wereld live in verbinding met het National Theatre in London. Klaar voor FELA!. Een musical die bekroond is met Tony Awards voor beste choreografie, beste kostuums en beste geluid. "Een musical waar Joop van den Ende nog een puntje aan kan zuigen", belooft de bioscoopdirecteur ons.

Hoewel we gewoon in een bioscoopzaal zitten, kijken we live mee op het podium van het National Theatre London. We zien iedereen een plekje zoeken en de hoofdrolspeler Sahr Ngaujah het podium opkomen. In zijn rol als Fela Kuti neemt hij het publiek mee naar Nigeria, waar hij gevaar loopt om zijn politieke overtuigingen. Hij introduceert ons in The Shrine, de club waar hij zijn politieke ideeën uitdroeg. Eerst hebben we moeite om in het verhaal te komen, dat meteen vliegensvlug van start gaat. Maar hoewel we het nog niet helemaal volgen, maakt de aanblik van het decor en de kostuums veel goed. Met de tonen van de afrobeat, de muziekstijl van Fela Kuti, maken zijn 'vrouwen' al kontschuddend hun entree. Hun tomeloze energie en lenigheid is een plezier om naar te kijken en met zijn muziek trekt Fela ons het verhaal in. Ook het publiek in Londen moet laten zien hoe ze kunnen shaken en langzaamaan komt daar de zaal los. Wij zijn stiekem blij dat we stilletjes toe mogen kijken.

Afrikaanse trots

In de eerste akte vertelt Fela over zijn geschiedenis. Hoe hij naar London ging, daar een muziekopleiding deed en de band Koola Lobitos oprichtte. Bij ieder deel van zijn leven hoort zijn eigen muziek, waar we overvloedig op getrakteerd worden. Eerst zien we Fela, die uit Nigeria wil vertrekken. Dan reist hij naar de Verenigde Staten, waar zwarte activisten hem sterk beïnvloeden. Tussendoor hoort hij steeds de stem van zijn moeder, die door de corrupte regering om het leven is gebracht. Zij roept hem telkens terug naar zijn geboorteland, Nigeria. We zien het verdriet, de terneergeslagenheid, de vechtlust en de uiteindelijke Afrikaanse trots. Ondertussen zoekt hoofdrolspeler Roy Kinnear steeds het contact met het publiek. Met een stevige joint oftewel NNG, Natural Nigerian Grass, in de hand krijgt hij de lachers op zijn hand. En via het beeldscherm blaast hij ons ook wat geestverruimende rook toe. "You see those people on the front row, see how happy they are!".

FELA!

FELA! is een musical vol levenslust, ondanks de donkere realiteit die onmiskenbaar aanwezig is in het Nigeriaanse leven. Het meest aangrijpend is het moment waarop de politie een inval doet in zijn huis. Daarbij worden zijn vrouwen mishandeld en komt zijn moeder om. Een doodse stilte valt, wanneer we van iedere vrouw horen wat zij heeft doorgemaakt. Behalve de prachtige kostuums, de dans en de muziek, is FELA! ook een aangrijpend verhaal. Een verhaal waardoor je stilstaat bij de situatie in veel Afrikaanse landen en de onmacht van de bevolking om iets aan een corrupte staat te veranderen.

Carré

DagjeWeg.NL bezocht de musical Fela! in Cinemec Ede. Van donderdag 9 juni tot vrijdag 24 juni is de productie te zien in het Koninklijk Theater Carré.

Laatst gewijzigd: 2011-06-10 08:42:19 · Gepubliceerd: 2011-01-14 15:06:28 - 582