1

Frans Hals Museum koopt zeldzaam werk

Museum verwerft schilderij Salomon de Bray

Nieuws door

archief oud artikel 28 januari 2011 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Het Frans Hals Museum heeft er een nieuw schilderij bij. Tijdens een veiling van Sotheby's New York kocht het museum een zeldzaam werk van Salomon de Bray. Het is het tweede werk van de Haarlemse schilder dat in het museum te zien zal zijn.

Het schilderij De koningin van Sheba voor de tempel van koning Salomo in Jeruzalem (1657) is dit voorjaar te zien in het Frans Hals Museum in Haarlem. In Nederland zijn dan slechts vier schilderijen te zien van de Haarlemse schilder. Het Frans Hals Museum heeft al een halffiguur in bezit (Semiramis, c. 165). De andere twee werken zijn te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht en Museum voor Religieuze Kunst in Uden.

De koningin van Sheba voor de tempel van koning Salomo in Jeruzalem is het beste architectuurschilderij van de hand van De Bray. Ook is het werk het enige waarvan de verblijfplaats bekend is. Het schilderij laat de tempel van de oudtestamentische koning Salomo zien.

Salomon de Bray

Salomon de Bray was behalve een invloedrijk schilder ook architect, schrijver, dichter en ontwerper. Hij ontwierp een uitbouw voor de Nieuwe Kerk in Haarlem en was één van de schilders van de Oranjezaal van Huis ten Bosch.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 januari 2011 - 250

Dit past bij 'Frans Hals Museum koopt zeldzaam werk'