1

Droom Mauritshuis in vervulling

Museum koopt schilderij #JanSteen

Nieuws door

archief oud artikel 1 februari 2011 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Het Mauritshuis in Den Haag zag een droom in vervulling gaan met de aankoop van een historiestuk van Jan Steen. Het museum kocht het schilderij Mozes en de kroon van de farao uit particulier bezit.

Het Mauritshuis bezit al veertien schilderijen van Jan Steen, maar had tot nu geen historiestuk van de schilder's hand. De aankoop van Mozes en de kroon van de farao is dan ook een welkome aanvulling op de collectie. Jan Steen is vooral bekend als een schilder van het dagelijks leven. Maar hij maakte ook zo'n zeventig historiestukken met daarop klassieke en bijbelse verhalen afgebeeld.

Droom

Emile Gordenker, directeur van het Mauritshuis, is erg blij met het nieuwe schilderij. "In het Mauritshuis ontbrak tot op heden een historiestuk van deze topschilder uit de Hollandse Gouden Eeuw. Dit fantastische schilderij stelt ons in staat Jan Steen ook als historieschilder op het hoogste niveau te tonen." Het schilderij is te zien in de tentoonstelling Leven in de brouwerij - Jan Steen in het Mauritshuis van 3 maart tot 13 juni 2011.

Het verhaal

Op het doek is Mozes te zien als huilende peuter, die vlucht in de armen van zijn pleegmoeder. Op de achtergrond zit de farao onderuitgezakt op zijn troon. Volgens het verhaal had de kleine Mozes de kroon van de farao kapot getrapt. De raadslieden fluisterden de farao toe het kind daarom te doden, omdat ze in hem de vijand van Egypte zagen. Maar Mozes kreeg nog één kans en koos bij een proef om zijn onschuld een brandend kooltje boven een schaal goud.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 februari 2011 - 212

Dit past bij 'Droom Mauritshuis in vervulling'