1

Onderonsje met onvergetelijke Nederlanders

Geschreven Portretten in de Verdieping van Nederland

De verdieping van Nederland Redactioneel door

archief oud artikel 7 maart 2011 Geschiedenis Den Haag, Zuid-Holland Bekende, beroemde en baanbrekende Nederlanders. Ze zijn onvergetelijk in de Nederlandse geschiedenis. Voor de huidige generatie blijft de herinnering aan hen levend door handgeschreven brieven, tekeningen of zelfs een pluk haar. Bekijk de nalatenschap van 50 onvergetelijke Nederlanders in de Verdieping van Nederland.

Het thema van de Boekenweek 2011 is Curriculum Vitae - Geschreven Portretten. Dezelfde titel draagt de nieuwe tentoonstelling van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek: Geschreven portretten, 50 onvergetelijke Nederlanders. Handgeschreven brieven en een aantal voorwerpen vertellen een persoonlijk verhaal van vijftig onvergetelijke Nederlanders. Een brief van Aletta Jacobs met het verzoek zich in te mogen schrijven voor een universitaire studie in de medicijnen. Het verzoek om gratie van Mata Hari. Levensveranderende documenten liggen open en bloot voor de bezoekers van de Verdieping.

Tedere zoenen

Janneke Martens, samensteller van de tentoonstelling voor de Koninklijke Bibliotheek, benadrukt het persoonlijke aspect van de tentoonstelling. "De titel was eerst Curriculum Vitae, maar we waren bang dat dit te ambtelijk was en de indruk zou wekken dat het om de loopbaan van de mensen zou gaan. En wilden juist de persoonlijke verhalen vertellen. Zo is er een brief van Thorbecke, de schrijver van de grondwet, aan zijn vrouw. Hij schrijft aan haar dat hij blij is dat de grondwet af is en noemt haar 'mijn zoet lief madonnaatje' en eindigt met tedere zoenen aan de kinderen. De ondertitel van de Boekenweek 'Geschreven Portretten', paste hier beter bij."

Real artist hair

Behalve veel bijzondere documenten laat de tentoonstelling ook een aantal historische voorwerpen zien. Zo is er een stukje toga van Hugo de Groot bewaard gebleven en is er een stukje stof van het pak van Jan van Speijk te zien. Janneke Martens vond nog iets bijzonders: "Ik vind het leuk om een zakje haar tegen te komen van Gerard Reve, wat hij zijn uitgeefster stuurde. 'Real artist hair', noemt hij het, bestemd voor de dameskapper. Wat dat precies betekent weten we niet, het zal een 'inside joke' geweest zijn." Ook van de bekende admiraal Michiel de Ruyter is een mooie herinnering bewaard gebleven. "Wat er van Michiel de Ruyter te zien is, is heel mooi. Het is een aantekeningenboek met een werkende en ingekleurde windroos."

Vrouwen

In de samenstelling van de tentoonstelling is er bewust voor gekozen om veel vrouwen naar voren te brengen. "We hebben voor veel vrouwen gekozen, omdat het op 8 maart Internationale Vrouwendag is. En meestal worden vrouwen in dit soort overzichten een beetje ondergesneeuwd. We wilden bijvoorbeeld perse Aletta Jacobs en Anna Maria van Schurmans erbij hebben. Maar bij sommige personen hebben we ze gekozen omdat het stuk zo mooi was." De tentoonstelling gunt ook een kijkje in de koninklijke achterkamer. "Toen bekend werd dat Wilhelmina afstand deed van de troon, ging Juliana aan haar bureau zitten om een opzetje te schrijven. Dat is heel bijzonder, want normaal gaan daar tientallen ministers over." Dit opzetje is te zien in de Verdieping van Nederland.

'Geschreven portretten, 50 onvergetelijke Nederlanders',
De Verdieping van Nederland
4 maart tot en met 29 mei 2011

Toegangsprijs: gratis voor volwassenen en gratis voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 maart 2011 - 944