Hollandse kunst uit Moskou

Schatten uit Moskou. Hollandse tekeningen uit het Pushkin Museum |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Bonnefantenmuseum haalt topstukken uit Rusland

30 maart 2011 Cultuur Maastricht, Limburg Zo Hollands als het maar kan, maar dan helemaal uit Moskou. Het Bonnefantenmuseum opende op 18 maart de tentoonstelling Schatten uit Moskou. Hollandse tekeningen uit het Pushkin Museum. Prachtige tekeningen van de meesters uit de Gouden Eeuw bepalen de komende maanden het gezicht van het Maastrichtse museum.

Het is voor het eerst dat het Pushkin Museum zo scheutig is met haar kunstwerken. Nooit eerder leende het museum zoveel topstukken uit aan een buitenlandse instelling. Voor de tentoonstelling Schatten uit Moskou. Hollandse tekeningen uit het Pushkin Museum kwamen maar liefst negentig tekeningen uit de Russische collectie naar Nederland. En wel naar Maastricht, waar ze de komende maanden schitteren in het Bonnefantenmuseum. "Voor het Pushkin Museum is het een mooie gelegenheid hun collectie zo breed te tonen. Het is ook de eerste tentoonstelling in een reeks van het Pushkin Museum, omdat het museum in 2012 honderd jaar bestaat", legt conservator Lars Hendrikman. Hij verwacht dat het Pushkin Museum ook andere musea werken uitleent voor een tentoonstelling. Maar wat is er nu zo bijzonder aan deze tekeningen?

Alle tentoongestelde tekeningen zijn van Hollandse meesters, de crème de la crème van de Gouden Eeuw. En net zoals in ieder museum hebben Rembrandt en zijn leerlingen een bijzondere naam als het gaat om de Nederlandse zeventiende-eeuwse kunst. Zo ook in het Bonnefantenmuseum, waar één kleine tekening van een leerling van Rembrandt het beeld bepaalt. In de tentoonstelling is een zaal speciaal ingericht voor Rembrandt en dertien van zijn leerlingen. Toch is hun werk niet perse het hoogtepunt van de tentoonstelling.

"De tentoonstelling is zo divers, ik kan geen echt hoogtepunt noemen", vertelt conservator Lars Hendrikman. "Maar met de acht geselecteerde tekeningen (ook bij dit artikel red.) op de website zou ik wel een minitentoonstelling kunnen samenstellen." De tentoonstelling is volgens Hendrikman voor iedereen. "Onze gidsen geven rondleidingen voor ieder niveau." De gidsen leiden bezoekers door de verschillende zalen van de tentoonstelling. "De tentoonstelling laat een grote selectie zien, grotendeels in gesorteerd naar tijdsperiodes en gedeeltelijk thematisch ingedeeld. Zo hebben we een gedeelte met landschappen en een deel met zeegezichten. Ook is er een deel ingericht met Nederlandse kunstenaars die naar Italië reisden." Dit waren de zogenaamde Italianisanten.

Italianisanten

Deze zogenaamde Italianisanten reisden van Nederland naar Rome om te studeren. Eén van de uitblinkers in deze groep is volgens het Bonnefantenmuseum de landschapsschilder Nicolaes Berchem. In de tentoonstelling is een uniek staaltje van zijn vakmanschap te bewonderen. De tekening Fantasiewezen in landschap laat een prachtig Italiaans landschap zien met daarin een fantasiewezen met zeven koppen en zeven armen. Waarom hij dit wezen tekende konden de onderzoekers niet verklaren. De conservatoren hebben voor de tentoonstelling uitgebreid onderzoek gedaan, ook naar de toeschrijving van bepaalde werken. Dit maakt de expositie belangrijk voor verder, diepgaand onderzoek. Maar ook een lust voor ieders oog.

'Schatten uit Moskou. Hollandse tekeningen uit het Pushkin Museum',
Bonnefantenmuseum Maastricht
18 maart tot 19 juni 2011

Toegangsprijs: € 8,- voor volwassenen en gratis voor kinderen.

DagjeWeg.NL bezocht Maastricht in de zomer van 2010. Wilt u weten wat wij in de stad ontdekten? Lees dan:

Download ook de gratis stedengids Maastricht en de gratis stedengids Limburg.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2011-03-23 13:56:57 - 1068