Dodenherdenking 2011

Vier de Bevrijdingsdag |  
Redactioneel door

Concerten, theatervoorstellingen en stille tochten #4mei

4 mei 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Voordat het bevrijdingsfeest donderdag losbarst, is het eerst nog tijd voor dodenherdenking. De Dam is het decor van deze herdenking, maar ook in het Concertgebouw, Kamp Vught en op het Domplein wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Theater Na de Dam

Na de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaat de herdenking door met bijna twintig theatervoorstellingen in theaters rondom de Dam. Elke voorstelling van Theater na de Dam heeft te maken met Tweede Wereldoorlog. De voorstellingen geven mensen de kans om na de twee minuten stilte nog even samen te komen en de geschiedenis verder te herdenken. Alle voorstellingen beginnen om 21:00 uur.

Bekijk alle voorstellingen van Theater Na De Dam op de kalender van DagjeWeg.NL.

Dodenherdenking op televisie

Vanaf 18:45 uur zendt de NOS op Nederland 2 de Nationale Herdenking 2011 op de Dam uit. Vanaf 19:50 uur is de herdenking op Nederland 1, 2 en 3 te zien. Daarna is er op Nederland 2 om 20:40 uur de film Kamp Westerbork te zien. En SBS zendt om 20:30 uur de film The boy in the striped pyjamas uit.

Nationaal Monument Kamp Vught

Zoals elk jaar vindt er op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught een openbare dodenherdenking plaats. De bijeenkomst begint om 14:00 uur met een welkom van de directeur van Nationaal Monument Kamp Vught. Bijzonder zijn de jaarlijkse verhalen van oud-gevangenen van kamp Vught. Dit jaar vertelt Nico van Hasselt (1924) wat de oorlog voor hem heeft betekend. Zo sprak hij tijdens de Tweede Wereldoorlog met zichzelf af dat hij huisarts zou worden. Nog steeds heeft Van Hasselt een praktijk in Amsterdam. Hierna begint de stille tocht naar de asputten bij het crematorium van het kamp.

4 mei Concert

Het 4 mei Concert in Het Concertgebouw in Amsterdam is het muzikale verlengstuk van de herdenkingsdag. Het concert begint om 21:15 uur. Het Amsterdam Ensemble wil mensen met het concert bewust maken van de betekenis van vrijheid en verdraagzaamheid in de samenleving. Ze brengen samen met violiste Rosanne Philippens en sopraan Hanneke de Wit een kamermuzikale bewerking van delen uit Mahlers Vierde symfonie ten gehore.

Herdenking in Utrecht

Ook het Domplein staat op 4 mei in het teken van de dodenherdenking. Met de eerste klokslag van 20:00 uur wordt de fakkel aan de voet van het vrijheidsbeeld ontstoken. Hiermee is de nationale dodenherdenking in Utrecht begonnen. Burgemeester Aleid Wolfsen legt hierna een krans. De herdenking gaat verder in de Sint Willibrordkerk. Studenten muziekwetenschappen geven daar een uitvoering van het 'Requiem van Luigi Cherubini (1760-1842).

Hotel de Wereld

Wageningen speelde een belangrijke rol bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. In Hotel de Wereld tekenden de Duitse generaal Johannes Blaksowitz en de Canadese generaal Charles Foulkes de vrede, in het bijzijn van Prins Bernhard. Vanaf 17:45 uur vindt er op 4 mei in Wageningen de herdenking plaats. Hoogtepunt van de stad is de onthulling van het Vrijheidsvuurmonument en aansluitend de Nationale Bevrijdingsvuurestafette.

Nog meer herdenkingen

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2011-05-02 15:28:38 - 1079