1

Gooi de WOII niet weg

Musea houden actie 'Niet weggooien'

Museum Bronbeek Nieuws door

archief oud artikel 4 mei 2011 Cultuur Om zoveel mogelijk over de Tweede Wereldoorlog te bewaren was het gisteren tijd voor de actie 'Niet weggooien'. Haal je oude spullen van zolder en breng het naar een museum, dat was het doel van de actie.

Om zoveel mogelijk voorwerpen en documenten uit de Tweede Wereldoorlog te bewaren hielden musea en herdenkingscentra gisteren de actie 'Niet weggooien'. Verschillende musea riepen mensen op om eens goed hun zolder door te spitten naar spullen uit oorlogsjaren. Mensen konden met de gevonden voorwerpen naar musea zelf komen, of ze konden hun voorwerp aanmelden op de website van de actie.

Verloren

"Ik had het gevoel: als we nu niet de belangrijkste feiten vastleggen, dan is het eenvoudig voor altijd verloren gegaan. En dat mag niet gebeuren", vertelt Loe de Jong, geestelijk vader van het Nederlandse Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) op de website van de actie. Het NIOD wil ook dat oorlogsmusea beter gaan samenwerken. Zo kunnen ze zich beter voorbereiden op de toekomst. Dan worden levende oogetuigen namelijk steeds zeldzamer.

Jappenkampen

Museum Bronbeek heeft bijvoorbeeld door het bewaren van mensen nu een hele lade vol met borduurwerkjes, spelletjes en cadeautjes die gevangenen in jappenkampen hebben gemaakt. Zo blijft de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend. Dat is te lezen in Trouw.

Naast Museum Bronbeek deden onder meer het Joods Historisch Museum, Museon, Nationaal Monument Kamp Vught en Liberty Park mee met de actie. De actiedag is nu voorbij, maar spullen brengen kan natuurlijk altijd. Download hier een museumcodicil.

Verschillende musea riepen mensen op om eens goed hun zolder door te spitten

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 mei 2011 - 153