1

Den Haag loves Oranje

Kijk, daar gaat de koning!

Haags Historisch Museum Redactioneel door

archief oud artikel 17 mei 2011 Geschiedenis Den Haag, Zuid-Holland Lief en leed, al eeuwen deelt Den Haag alles met de Oranjes. Het Haags Historisch Museum bewijst dit met de tentoonstelling Kijk, daar gaat de koning! Duik in de geschiedenis en beleef formele en informele ontmoetingen met de koninklijke familie. De titel hofstad geldt namelijk niet voor niets...

Een juichende menigte, de route van de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag. De Oranjes zijn niet weg te denken uit Den Haag. Niet voor niets draagt de stad de titel hofstad. Een thema waar het Haags Historisch Museum graag wat extra aandacht aan besteed. Het begon allemaal met Prins Maurits, die in 1585 het Stadhouderlijke Kwartier aan het Binnenhof betrok. Binnen en buiten Den Haag bouwden latere stadhouders en koningen de mooiste paleizen en lieten zo hun voetsporen achter rond de hofstad. In de tentoonstelling 'Kijk, daar gaat de koning' zijn deze sporen in het klein te zien door maquettes van Huis ten Bosch en Huis Honselaarsdijk.

Maar de vorsten en stadhouders bleven niet verborgen in hun paleizen. Samen met de inwoners van Den Haag vierden zij feest, met de Haagse Kermis en Koninginnedag. Dagen waarop de uitspraak 'Kijk, daar gaat de koning' vast letterlijk gebruikt werd. Nog steeds barst het feest in Den Haag dan in volle omvang los. In het Haags Historisch Museum krijgen ook de formele gebeurtenissen als geboortes, huwelijken en begrafenisssen een plekje. Schilderijen, prenten en films schetsen een beeld van dit verleden.

Prinsjesdag

Een speciale rol in de 'Oranje' gebeurtenissen is weggelegd voor Prinsjesdag. In het Haags Historisch Museum kun je de Gouden Koets precies volgen. Hans Gramberg van het museum legt uit hoe het werkt. "Aan de hand van de verschillende hoofddeksels van mensen die een bepaalde rol spelen tijdens de optocht kan het publiek de route van de Gouden Koets volgen. Ondertussen verschijnen op schermen allerhande weetjes over Prinsjesdag. Een aantal troonredes kunnen op een scherm bekeken worden."

Anna Paulowna

Een heel ander hoogtepunt in het museum is de reconstructie van de Russisch-orthodoxe kapel van Anna Paulowna. Een paar voorwerpen uit deze kapel kennen een avontuurlijk verleden. Ze reisden namelijk mee tijdens de veldtocht tegen Napoleon. Tsaar Alexander I, de broer van Anna Paulowna, nam ze mee in zijn veldkerk. Toen grootvorstin Anna Paulowna met de Prins van Oranje, later koning Willem II, trouwde kwamen de religieuze voorwerpen van Sint-Petersburg naar Den Haag. En nu tot en met 15 mei 2011 naar het Haags Historisch Museum. "Veel van de voorwerpen komen uit oorspronkelijk de Russisch-orthodoxe kapel van haar Paleis aan de Kneuterdijk", vult Gramberg aan.

Voel de band tussen Den Haag en de koninklijke familie in de tentoonstelling 'Kijk, daar gaat de koning'. De tentoonstelling is te zien van 15 april tot en met 22 oktober 2011. Toegangsprijs voor volwassen bedraagt €5,-. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang.

DagjeWeg.NL bezocht Den Haag en vond nog veel meer interessante uitjes. Lees:

Laatst gewijzigd: 2011-06-16 17:34:44 · Gepubliceerd: 17 mei 2011 - 1142

Activiteiten Haags Historisch Museum

Nu te bezoeken

Haagse Harry, dûh tètaunstelling!!


‘Kèk mè nâh!!’ De weinig genuanceerde en luidruchtige inwoner van Den Haag heeft zijn eigen tentoonstelling in het Haags Historisch Museum.

Grote Poppenhuis Den Haag weer te zien in speciale expo


Het Grote Poppenhuis van Lita de Ranitz is weer terug in het Haags Historisch Museum. Kom langs en kijk binnen bij de Haagse high society van 100 jaar geleden!