Elke dag een andere natuurtip

 deel via WhatsApp | Recensie door

18 mei 2011 Natuur Groningen, Groningen Op elke dag van het jaar een nieuw natuurgebied ontdekken? Dat kan met het boekje 365 x de natuur in met Natuurmonumenten. Hoewel er elke maand wel weer een nieuw wandelboekje op de markt komt, is deze gids een echte must voor de natuurliefhebber!

Vooral de Soortengids is een leuk extraatje

De natuur is voor iedereen, vindt Natuurmonumenten. Maar welk natuurgebied past bij jou? Heb je zin in kanoën of in paardrijden? Of wil je liever prachtige vogels spotten? Met het boekje 365 x de natuur in weet je precies waar je moet zijn, hoe je er kan komen en wat je er kan doen. Extra is de informatie over welke planten en dieren je er tegen kan komen. De natuurgebieden van Natuurmonumenten zijn ingedeeld per provincie en van negentig gebieden zijn ook de kaarten opgenomen. Met handige pictogrammen ontdek je precies wat voor voorzieningen er zijn.

Geen lid van Natuurmonumenten? Niet getreurd. Bij DagjeWeg.NL maak je elke maand kans op het boekje 52 x de natuur in. Vul je gegevens in en maak kans op deze leuke prijs!

Kardinge

Leuke rubriek is 'In de kijker'. Bij het gedeelte over provincie Groningen vertelt boswachter Bart Zwiers dat hij alle kinderen natuur dicht bij huis gunt, maar dat hij weet dat dat onmogelijk is. "Dan is een natuurgebied als Kardinge een geweldig compromis. Het is vlakbij de stad Groningen en kinderen kunnen er heerlijk ravotten." Nog nooit van Kardinge gehoord? Bij het stuk over Kardinge is te lezen dat het natuurgebied vooral bestaat uit bossen, moerassen en bloemrijke graslanden. En ook leuk: de meeste wandel- en fietspaden zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Soortengids

Vooral de Soortengids achter in de gids is een leuk extraatje. Van honderden planten en dieren is te lezen hoe je ze kan herkennen. Zo leer je dat de vlinder Groot Dikkopje maar drie maanden in Nederland te zien is. Van juni tot en met augustus vliegt ze rond. Maar je moet wel goed kijken, want haar spanwijdte is maar 25 tot 32 millimeter. Ook kun je met de soortengids herkennen van welk dier de pootsporen of de uitwerpselen zijn. Poep van een vos is bijvoorbeeld ongeveer negen centimeter lang en kan alle kleuren hebben. Een vos is namelijk een alleseter en zijn uitwerpselen kunnen haren, veren, botten of pitten bevatten. Maar het ligt altijd op een verhoogde plek, zoals een boomstronk, kei of molshoop.

Conclusie

De redactie van DagjeWeg.NL kan na het lezen van dit boekje niet wachten om ook de natuur in te gaan. Het boekje is in pocketsize en kan dus zo mee de rugzak in. Er staat heel veel informatie in, maar toch is het zo geordend dat alles duidelijk te vinden is. Vooral de Soortengids is bijzonder. Wel jammer, de gids is helaas niet koop. Het is eens in de vijf jaar een cadeautje van Natuurmonumenten aan haar leden. Ook krijg je het toegestuurd als je voor het eerst lid wordt.

DagjeWeg.NL-waardering:

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-17 08:25:21 · Gepubliceerd: 18 mei 2011 - 588