De wondere onderwaterwereld

#Duiken in de Zwolse wateren

Duikcentrum De Tuimelaar in Zwolle   Reportage door

22 juni 2011 Sport Zwolle, Overijssel Het woord 'duiken' roept gedachten op van aquablauw water, kleurrijke vissen en subtropische bestemmingen. Nederland komt niet zo snel voorbij. Zonde, want de Nederlandse onderwaterwereld heeft veel te bieden. DagjeWeg.NL duikt de plomp in met duikcentrum De Tuimelaar in Zwolle.

Het verzamelpunt is duikcentrum De Tuimelaar, vlakbij de Zwolse binnenstad. Geïnteresseerden snuffelen wat rond in de duikwinkel, enkele cursisten buigen zich in het leslokaal over hun leerstof. In de opslagplaats van het duikmateriaal staat een grote hoeveelheid duikpakken, flippers en trimvesten, keurig geordend, te wachten. Duikinstructrice Hellen reikt een pak aan: "Probeer eens?" Dat valt niet mee. Daar sta je dan in je zwemkleding, worstelend met een pak dat niet van plan is zich aan te passen. Eindelijk in het pak gewurmd, mag hij weer uit: hij past.

De wereld van Neptunus

Een half uur later zijn we op de plaats waar het gaat gebeuren. We duiken in De Markte, een plas langs de A28 richting Meppel. Een nieuwe worsteling begint: pak aan, loodgordel om, fles op de rug, duikbril schoonmaken. Alles erop en eraan? Dan is het tijd voor de 'buddy check'; een controle die duikpartners, buddy's, bij elkaar uitvoeren. BCD ok? Check. Luchttoevoer in orde? Check. Bandjes en riemen goed? Check. Okido, het water in!

Drijvend je flippers aantrekken gaat wat moeizaam, maar eenmaal onder water zijn alle moeilijkheden rondom de uitrusting vergeten. Rust overheerst. De rietstengels aan de kant vormen een wildernis, het daglicht woekert willekeurig met zijn spotlights en de kleuren groen en bruin spelen een spelletje. Een overweldigende stilte. De auto's op de snelweg lijken mijlenver weg. Het enige geluid dat hoorbaar is, is dat van de eigen adem die een weg naar de oppervlakte zoekt.

Met beide benen op de grond

Plotseling steekt instructrice Hellen haar duim omhoog. Het afgesproken teken, we moeten weer omhoog. De ontdekking van een compleet andere wereld gaat wel heel snel voorbij. Een half uur is omgevlogen, maar het lijken vijf minuten. Hoog en droog aan de kant komt een campinggasstel tevoorschijn. "Wie heeft er zin in broodjes knakworst?", roept één van de duikinstructeurs. Het initiatief wordt enthousiast ontvangen. Van duiken word je hongerig! In het zonnetje praten de duikers opgetogen na over hun duikervaringen. Wanneer de spullen bijeengeraapt zijn, wordt er afscheid genomen. Het besluit staat vast: deze duik krijgt een vervolg. Wat een schitterende ervaring!

Ook duiken maar geen brevet? Iedere duikschool begeleidt introductieduiken en/of biedt cursussen aan. Kijk voor een duikschool in de omgeving!
Foto 1. Duikinstructrice Hellen overlegt met haar collega. Foto: Caroline de Vente

Laatst gewijzigd: 2022-01-18 11:19:15 · Gepubliceerd: 2011-06-09 13:32:07 - 7172