Ontdek alles over de relatie van Nederland met het water
27 augustus 2024 bijgewerkt: 28 augustus 2024 Cultuur Landelijk Water om te drinken, in te zwemmen, over te varen of je tegen te weren. Nederland heeft een eeuwenlange historie met het water. Ontdek er alles over in deze waterige uitstapjes, van een museum over reddingen op zee tot het rondvaren op een boot of een duik in water. Wij zetten de leukste uitjes voor nat én droog waterplezier op een rij!
1. Duik als waterprofessor het lab in
ARNHEM - Heb je enig idee hoeveel water we met z'n allen verbruiken? Of hoe het kan dat we in Nederland dik onder de zeewaterspiegel leven? In het Nederlands Watermuseum kom je het allemaal te weten. Knijp je neus dicht en maak een tochtje door het riool, leer alles over water zuiveren en speel allerlei spelletjes waarbij de spetters je om de oren vliegen. In het Waterlab kun je in een labjas als een echte professor allerlei waterproefjes doen en natuurlijk probeer je je voeten droog te houden in Escaproom Waterproof! En: je leert in dit museum ook nog eens alles over hoe we ons land beschermen tegen overstromingen.
Foto 2. Ontdek alles over water in het Nederlands Watermuseum. Foto: Redactie DagjeWeg.NL © Thijs LöwenthalPlons het water in!
Voor de echte waterratten zijn er heel veel plekken in Nederland waar je lekker het water in kunt duiken. De zee natuurlijk, maar ook meer landinwaarts vind je genoeg zwemplekken. Zoals deze leuke stranden en zwembaden.
2. Test je skills voor de reddingsbrigade
DEN HELDER - Dat water ook een andere kant heeft, ontdek je in Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Midden op Willemsoord, de historische scheepswerf van de Marine, ontdek je hoe gevaarlijk de zee is en leer je of je het in je hebt een held te zijn. Trotseer windkracht 10 in de windtunnel, test met het Heldenspel hoe moedig je écht bent en beleef een spannende reddingsactie in de VR Experience. Van begin tot eind, want je krijgt een pieper mee als je het museum in gaat om de boeiende exposities bekijken. Opeens gaat hij af: snel naar de boot! In de levensecht nagebouwde stuurhut zet je je virtual reality bril op en ontdek je hoe zwaar het reddingswerk op zee is.
● Dat is nog niet alles: je kunt van april tot november ook meevaren met een echte reddingsboot!
Foto 3. Houd jij je staande bij windkracht 10? Foto: Reddingmuseum Dorus Rijkers3. Relaxen op het water
Giethoorn - Water is interessant, kan gevaarlijk zijn, maar voor veel mensen is het ook een heerlijke plek om te relaxen. Zoek een mooi natuurgebied, stap op een subplank en peddel op je gemak over de mooiste watertjes. Op belevenis als je gaat peddelen door Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste laagveenmoeras in Noordwest-Europa. Een echt stukje Nederlandse geschiedenis, want het is ontstaan door het turfsteken dat al begon in 1300. Nu kun je eindeloos dwalen over de vele waterweggetjes op een supboard van WeerribbenSUP. En bekijk ook meteen het Venetië van het noorden: Giethoorn.
● Ben je op zoek naar ultieme ontspanning? Ga dan mee met de rondvaartboot van De Rietstulp!
Foto 4. Verken natuurgebied de Weerribben-Wieden op een supboard van WeerribbenSUP. Foto: WeerribbenSUP © Arjan Berger4. Wereldberoemd stukje Nederland
KINDERDIJK - Veel stukken Nederland in het westen waren ooit water. Dijk eromheen en daarna werd het water weggepomt. Dat gebeurde eeuwen geleden door windmolens en de beroemdste plek waar dit gebeurde is Werelderfgoed Kinderdijk. Hier staan 19 prachtige molens op een rij, die rond 1740 werden gebouwd om het overtollige water uit de Alblasserwaard te pompen, zodat het een groene polder bleef. Hun werk is allang overgenomen door moderne gemalen, maar de molens staan nog fier overeind. En dat trekt honderdduizenden toeristen uit het buitenland. Twee molens kun je zelfs bezoeken. Een oer-Hollands stukje van ons waterland dat je een keertje gezien moet hebben.
Foto 5. In Kinderdijk staan 19 oude molens te pronken, beeld van de eeuwenoude strijd van Nederland tegen het water. Foto: Stichting Werelderfgoed Kinderdijk © Arie Kievit- Ooit had de zee vrij spel waar nu polder De Zijpe ligt. In het Zijper Museum in Schagerbrug kun je zien hoe deze polder gemaakt werd;
- Wandel over het Bellopad door de oudste polder van Nederland, tussen Mijdrecht en Abcoude;
- De opvolgers van de molens waren de gemalen, zoals het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Bij hoge waterstanden helpt het nog steeds om Friesland droog te houden;
- Ontdek de natuur van ons nieuwste stukje Nederland: de Marker Wadden in het IJsselmeer.
5. Oerend hard op de waterski's
WEERT - Het water spettert je letterlijk om de oren op de Waterskibaan de IJzeren Man. Dit natte uitstapje is echt iets voor waaghalzen. Wetsuit aan, helm op en gaan op je waterski's of wakeboard! Maar natuurlijk niet voordat je alle kneepjes van het vak hebt geleerd van een ervaren instructeur. Daarna scheer je over het water, voortgetrokken door een kabel. Wie weet de juiste balans te vinden en overeind te blijven? Geoefende waterskiërs en wakeboarders springen natuurlijk over de schansen en 'grinden' over de obstakels in het meer.
● Bekijk meer plekken waar je kunt waterskiën, of zoek een andere watersport uit.
Foto 6. Wie durft? Scheer in volle snelheid over het water tijdens een dagje waterskiën! Foto: Waterskibaan de IJzeren ManMeer spetterende uitjes
- Bezoek de mooiste stranden van Nederland;
- Ga wadlopen! Neem een voorproefje en lees onze reportage;
- Ontdek zoetwatergetijdengebied De Biesbosch bij het Biesbosch MuseumEiland;
- Hoe gevaarlijk water kan zijn ontdek je in het Watersnoodmuseum.
Boek een heerlijke boottocht
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-08-28 12:43:27 · Gepubliceerd: 27 augustus 2024 - 895