Top 10 leukste kustplaatsen van Nederland

Stamp met je voeten langs de vloedlijn of hap in een lekkere haring

Verken Noord-Holland Redactioneel door
Foto 1. Genieten aan het strand van Scheveningen. Foto: DagjeWeg.NL

27 juni 2023 bijgewerkt: 17 juli 2023 Toerisme Landelijk Blijf je in Nederland terwijl de rest van je vrienden en familie in tropische landen geniet van de zon? Niet getreurd, ook Nederland heeft prachtige plaatsen aan de kust! Van piepkleine Waddeneilanden tot uitgestrekte witte stranden. DagjeWeg.NL zet de tien mooiste kustplaatsen op een rijtje.

Texel

Het grootste Nederlandse Waddeneiland heeft maar liefst achttien kilometer zandstrand. Maar dat is niet alles wat Texel in petto heeft! Je geniet hier behalve van duinen, graslanden en lange stranden, ook van bos, heide en bollenvelden. Het Nationaal Park Duinen van Texel is dan ook zeker een bezoekje waard. Hier zijn voor kinderen en volwassenen verschillende wandelroutes uitgezet. Wil je heel het eiland overzien om te bekijken wat je nog meer gaat doen? Klim dan op De Hoge Berg, het hoogste punt van Texel. Met een lengte van twintig kilometer en een breedte van acht kilometer is Texel ideaal om in een paar dagen te ontdekken.

Callantsoog

Het breedste en witste strand van Nederland vind je bij Callantsoog. Op dit schone strand kunnen de kinderen heerlijk zandkastelen bouwen en ravotten in het water. Het is vaak gezellig druk, maar niet overvol. Wil je leren surfen? Dan ben je bij Surfschool Callantsoog aan het juiste adres! Vlak achter de duinen, op loopafstand van het strand, vind je het gezellige winkelcentrum van Callantsoog. Je hoeft je tussen de leuke winkeltjes en gezellige terrasjes nooit te vervelen.

Scheveningen

De populairste badplaats van Nederland kan in het rijtje natuurlijk niet ontbreken. Tijdens één van de wandelroutes door de duinen en over het strand kun je heerlijk uitwaaien, terwijl shopliefhebbers zich uitleven op de boulevard. Sea Life in Scheveningen is zeker voor de kinderen interessant. Hier komen ze de mooiste, grappigste en gekste vissen tegen. Aan het eind van zo'n dagje aan het strand lust je best iets te eten. Bij Crazy Piano's geniet je van een heerlijke maaltijd terwijl je luistert naar live pianomuziek. Of haal iets lekker bij een van de leuke tentjes op De Pier. Tip: geniet van een spectaculair uitzicht vanuit het reuzenrad op De Pier.

Huisduinen

De hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa vind je in Huisduinen. Vuurtoren De Lange Jaap is erg zwaar, maar als het stormt zwenkt hij soms wel één meter uit! Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over het strand en Natuurreservaat De Donkere Duinen. Huisduinen is vooral bekend om Fort Kijkduin. In dit fort ontdek je de geschiedenis van de oorlog en voel je je als een vis in het water in het Noordzeeaquarium. In de twaalf meter lange tunnel door het aquarium grijnzen de vissen je vanachter het glas tegemoet. Je mag ze zelfs aanraken!

IJmuiden

Voor het happen van een lekker harinkje ben je in IJmuiden op de juiste plaats. IJmuiden heeft niet alleen de grootste vishaven van Europa, maar ook de grootste visveiling van Nederland. De Noordzeesluizen bij IJmuiden vormen het grootste zeesluizencomplex ter wereld. Wil je ontdekken hoe groot? Verken dan IJmuiden vanaf het water tijdens een Rondvaart langs IJmuiden. Heb je meer zin in een beetje actie? Op het avontuurlijke strand en de duinen vol bunkers is altijd ruimte voor wind- en watersport. Genoeg voor een stoer dagje aan het strand!

Ouddorp

Ben jij ook een echte zonaanbidder? Plof dan lekker neer op een strand in Zeeland. Deze provincie heeft de meeste zonuren van Nederland - de zon schijnt hier zo'n 140 uren meer dan in de rest van het land. Op het uitgestrekte strand van Ouddorp vind je de Reddingsbrigade die een oogje in het zeil houdt. Heb je zin in lekker eten? Bij Strandpaviljoen Paal 10 kun je terecht voor een heerlijke lunch, een diner of voor een verfrissend drankje.

Cadzand

Op de brede wandelboulevard in Cadzand kun je gezellig winkelen. Door de deltawerken zijn de stromingen van de Noordzee veranderd, daardoor is het strand van Cadzand de beste plek om te zoeken naar fossiele haaientanden en schelpen. Heb je aan één dagje strand niet genoeg? Kampeer dan dichtbij zee op Molecaten Park Hoogduin.

Hoek van Holland

Heb je de stormvloedkering bij Hoek van Holland weleens gezien? De constructie is twee keer zo groot en vier keer zo zwaar als de Eiffeltoren. Neem een kijkje in het Keringhuis, vlak naast de stormvloedkering en kom alles te weten over de waterhuishouding van Zuid-Holland. Hoek van Holland grenst niet alleen aan zee, maar ook aan het bedrijvige Westland waar altijd wat te doen is. Dus bij mooi weer geniet je op het strand van de zon en anders bezoek je gewoon één van de leuke musea.

Zandvoort

In deze gezellige kustplaats zie je altijd mensen. Stamp over de duinen het strand op, gooi een handdoekje in het zand en ren de zee in! Om daarna natuurlijk lekker bruin te bakken in de zon. Naar gezellige strandtentjes hoef je hier niet lang te zoeken. Bij Ubuntu Beach geniet je de hele dag door van heerlijk eten. Probeer maar eens een lekker ontbijtje in de zonnestralen van de vroege morgen...

Schiermonnikoog

Het mag dan wel het kleinste Nederlandse Waddeneiland zijn, maar het is groots wat betreft natuur! Je zult geen grootschalig vermaak vinden, maar je kunt hier volop genieten van prachtige planten en dieren en het pittoreske dorp. Schiermonnikoog is een autoluw eiland, dus de auto mag deze keer thuis blijven staan. Je kunt natuurlijk altijd een fiets huren waarmee je het complete eiland verkent. Er zijn prachtige fiets- en wandelroutes op het eiland, waarvan je helemaal tot rust komt.

Dit vind je vast ook interessant

Foto 2. Geniet van de prachtige kusten en stranden van Nederland. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-07-17 10:55:14 · Gepubliceerd: 27 juni 2023 - 115585