Mooie recreatieplassen en stranden in Noord-Nederland

Bekijk alle stranden |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Zwemmen in de buitenlucht in Drenthe, Friesland en Groningen

25 juli 2019 Natuur Landelijk Het blijft toch wel één van de fijnste manieren om van een zomerdag te genieten: op een kleedje aan het water. Aan één van deze recreatieplassen en stranden in Drenthe, Friesland en Groningen zit je heerlijk! Pak een handdoek in, een tas met eten en drinken, wat speelgoed of een boek en je bent klaar om te gaan.

Foto 1. Genieten van het mooie weer aan zwemvijver de Swanneblom. Foto: Gauke Kuiken

Zonnen en spelen op Strandheem

OPENDE, GRONINGEN - Op de grens van Friesland en Groningen vind je het geliefde Zwempark Strandheem. Er zijn grasvelden en een mooi zandstrand waar je een plekje kunt zoeken. Neem een duik in het frisse water, haal een ijsje of patat bij de snackbar en geniet van de zon. Kinderen vermaken zich op de speeltoestellen en natuurlijk in het water! Op warme dagen geldt een entreeprijs van € 2,50 voor iedereen vanaf drie jaar. Parkeren is gratis en er wordt toezicht gehouden door de Reddingsbrigade Drachten.

Met een plons in het Tjeukemeer

SINT NICOLAASGA, FRIESLAND - Zomer? Spring in het Tjeukemeer en geniet van het koele water! Aan de bovenzijde van het meer vind je Strand de Ulesprong, met een zandstrandje en gras. Het water is afgezet met drijflijnen; hier binnen kun je veilig zwemmen. Daarbuiten is het water bestemd voor boten, dus daar kun je beter vandaan blijven. Op het strand staan speeltoestellen en er is voldoende ruimte om een balletje te trappen. Wie met de auto komt kan dichtbij gratis parkeren. Honden zijn op dit strand niet toegestaan.

Zwemvijver in de weilanden

SLAPPETERP, FRIESLAND - Geen duinen of bos, maar uitgestrekte weilanden omringen zwemvijver de Swanneblom in het Friese Slappeterp. De zwemvijver is speciaal aangelegd voor recreatie en heeft naast een zandstrand ook met gras begroeide taluds om lekker te op te liggen. De Swanneblom heeft een groot ondiep gedeelte wat is afgezet met drijflijnen; zo kunnen kinderen veilig in het water spelen. Daarachter kan iedereen met een zwemdiploma het diepe water in. De zwemvijver is gratis toegankelijk en op zomerdagen komt er regelmatig een ijscokar langs.

Vakantiegevoel in Drenthe

EEN, DRENTHE - Het vakantiegevoel bekruipt je onmiddellijk als je neerstrijkt op het Ronostrand, aan de rand van het bos tussen Roden en Norg. Aan deze natuurlijke recreatieplas ligt een mooi zandstrand. Kinderen kunnen lekker spelen en zwemmen in het ondiepe gedeelte. Op het strand staan speeltoestellen. Je kunt een ijsje of wat drinken kopen bij één van de kiosken en er is een strandpaviljoen, waar je ook op het terras iets kunt eten of drinken. De plas wordt door natuurlijke bronnen steeds voorzien van vers water, wat regelmatig op kwaliteit wordt beoordeeld. Entreeprijs: € 4,- per persoon, kinderen tot drie jaar gratis.

Zwemmen in het groen

HOOGEVEEN, DRENTHE - Tussen de Drentse dorpjes Hollandscheveld en Elim vind je Zwemplas Schoonhoven. Eigenlijk zijn het zelfs twee zwemplassen; een grote en een kleine. De grote zwemplas is 10 hectare groot en is maximaal 1.60 meter diep. De kleine zwemplas is maximaal een halve meter diep en dus ideaal voor kleinere kinderen. De zwemplas is omringd door bomen en ander groen en heeft een mooi zandstrand om te zonnen en te spelen. Aan het water staat een strandpaviljoen waar je ijs, drinken en snacks kunt kopen. Of een drankje kunt drinken op het terras.

Chillen aan de Ieberenplas

GROLLOO, DRENTHE - Een prachtige plek om verkoeling te zoeken op warme dag is de Ieberenplas. Deze mooie zwemvijver is te vinden in de boswachterij van Grolloo en wordt omgeven door bos. Zoek een plaatsje op het zandstrand of in de schaduw van de bomen. Op warme dagen is de kiosk open, waar je wat te drinken kunt kopen. Ook zijn er toiletten. Het gebied wordt onderhouden door Staatsbosbeheer en de kwaliteit van het water wordt regelmatig gecontroleerd. Het gebied is gratis toegankelijk en er is parkeergelegenheid.

Dagje strand

In Nederland vind je overal wel water om in te zwemmen, of dat nu een meer is of de zee. Het is er heerlijk op een zomerdag! Bekijk ook:
Foto 2. Ontspannen aan het water van Strandheem. Foto: Strandheem
Foto 3. Geniet van het zomerweer op het strand aan de Swanneblom. Foto: Gauke Kuiken
Foto 4. Een zomerse dag aan de Ieberenplas. Foto: Evert Thomas

Laatst gewijzigd: 2020-07-14 16:46:42 · Gepubliceerd: 2019-07-22 14:08:49 - 1750