1

Strand! En nog 6 gave redenen om naar Vlissingen te gaan

Flaneren langs de boulevard en shoppen in het centrum

Op stap in Vlissingen Redactioneel door
Foto 1. Kustplaats Vlissingen ligt direct aan de zee, van de boulevard loop je zo de oneindige stranden op. Foto: Henk Arendse

18 juli 2023 bijgewerkt: 20 juli 2023 Toerisme Vlissingen, Zeeland Zin om er even helemaal tussenuit te zijn? Ga dan een dagje uit naar Vlissingen. In het centrum vind je het ene leuke winkeltje na het andere, een steenworp verderop ligt een prachtige boulevard met uitzicht over de zee en het strand ligt er aan je voeten. Shoppen of van café naar café hoppen, het kan hier allemaal. Meer dan genoeg voor een heel weekendje weg! Zeker met deze 7 tips.

1. Flaneren over de Boulevard langs het strand

Om maar meteen met het bekendste deel van Vlissingen te beginnen: ja, hier kun je prachtig flaneren over de lange, lange boulevard! Terrasjes nodigen je uit om van de vergezichten over de zee te genieten en het strand ligt er letterlijk aan je voeten. Het mooiste terrasje is misschien wel het terras van het restaurant in de voormalige Gevangentoren. Of plof heerlijk in het zand en bekijk van daar de enorme schepen die vlak langs je over de Schelde varen.

Foto 2. Een stukje historie op de boulevard, met op de achtergrond de Gevangenistoren. Foto: Henk Arendse
Tip: Verken deze mooie stad vol geschiedenis met een gids. Bestel nu met 10% korting op al je tickets.

2. Bootjes kijken op Het Keizersbolwerk

De Gevangentoren is een overblijfsel van de oorspronkelijke verdedigingsmuur, net als het Keizersbolwerk aan het uiteinde van de Boulevard, dicht bij het centrum. Je herkent het bolwerk van verre dankzij het grote standbeeld van Michiel de Ruyter. Hier kun je de loodsboten zien wegvaren langs de oude Waterpoort onder het vuurtorentje.

Foto 3. Altijd spectaculair om te zien: de aankomst en het vertrek van de loodsbootjes. Op de achtergrond Michiel de Ruyter en het vuurtorentje. Foto: Henk Arendse

Een mooie plek voor een selfie, met de stad en de jachthaven op de achtergrond. Die jachthaven was ooit de oude vissershaven. Wil je meer weten over de geschiedenis van Vlissingen en Zeeland en de grote rol van de zee daarin? Naast de jachthaven ligt het Maritiem MuZEEum Zeeland waar je alles over Zeelands verleden kunt ontdekken.

Foto 4. De jachthaven naast de bolwerken met links op de achtergrond de gebouwen van Maritiem MuZEEum Zeeland, waaronder het stadspaleis met torentje. Foto: Henk Arendse

3. Shop till you drop

Dé straat om te shoppen is de Lange Zelke, tussen de Spuistraat waar je kunt parkeren in de parkeergarage en de Walstraat. Aangekomen bij de Walstraat kunnen liefhebbers van de grotere winkelketens het beste linksaf slaan. Meer geïnteresseerd in pittoresk en bijzonder? Ga dan naar rechts en bij de Kleine Markt weer rechts de smalle Sint Jacobsstraat in. Lekker rondneuzen in leuke winkeltjes tot je de Oude Markt bereikt en plots voor de mooie Sint Jacobskerk staat.

Foto 5. Winkel in pittoresque straatjes met historische geveltjes richting de Sint Jacobskerk, die boven alles uitsteekt. Foto: Henk Arendse

4. Fan van industrieel? Bezoek het Scheldekwartier

Direct naast het centrum van Vlissingen ligt Het Dok: een groot en recht stuk water waarachter vroeger scheepswerf De Schelde lag. De scheepswerf is verdwenen, maar de oude Machinefabriek, de Timmerfabriek en de opvallende, wel veertig meter hoge Scheldekraan staan er nog. De Timmerfabriek is prachtig gerestaureerd. Net als het oudste bewaard gebleven droogdok van Nederland, dat je aan de kant van het centrum naast Het Dok vindt. Hier ligt ook een oude mijnveger waar je op zaterdag en zondag aan boord mag: Museumschip Mercuur.

Foto 6. De Scheldekraan en Machinefabriek in het industriële Scheldekwartier, dat naast het oude centrum ligt. Foto: jeankaweyens via Pixabay

5. Heel Walcheren in één ruimte

In de voormalige OLV Kerk achter het stadhuis vind je het bijzondere Panorama Walcheren. In de kerkzaal staan meerdere cirkels van immens grote schilderijen. Stap je zo'n cirkel binnen, dan voel je je echt op de plek die om je heen geschilderd is. Plof in een stoel op het strand met voor je de eindeloze zee en achter je de duinen. Sta in een mooi stukje Middelburg en bezoek nog meer interessante plekken op Walcheren. Gewoon door van de ene naar de andere cirkel te lopen.

Leuk: je kunt ook een kijkje nemen achter de schermen om te zien hoe dit panorama wordt gemaakt. Kunstenaar Jo Dumon Tak en zijn team zijn namelijk nog helemaal niet uitgeschilderd.

De tekst gaat verder onder de video.

6. In het groen groen Nolle Nollebos

Aan de noordkant van de Boulevard loop je zo het Nollebos in. Even het parkeerterrein voorbij en je stapt in de koele schaduw van de bomen. De paadjes voeren je naar kreken en stroomgeulen die zijn ontstaan tijdens de dijkdoorbraak in de Tweede Wereldoorlog. Naar verborgen plekjes met bijzondere bloemen en planten. En langs verstopte bunkers. Net aan de rand van het Nollebos vind je aan een van de grotere kreken het terras van De Kanovijver. Hier kun je ook kano's en waterfietsen huren. Relaxen en flink lachen in een grote zwaan!

Via de duinen loop je zo het Nollestrand op en de zee in. Extra tip: loop de dijk naast dit strand helemaal af, dan kom je bij een groot windorgel. Eén van maar drie exemplaren in Europa.

Foto 7. Het Nollestrand, met achter de duinen het Nollebos en achter de fotograaf de dijk naar het windorgel en de boulevard van Vlissingen. Foto: Henk Arendse

7. Van terrasje naar terrasje en café naar café

Ook als de avond valt is het gezelligheid troef in Vlissingen. Het oude centrum ligt vol terrasjes, hippe eettentje en gezellige cafés. Verorber eerst een maaltje verse vis in een van de vele restaurantjes en maak daarna een gezellige kroegentocht om te testen waar ze het beste bier en de gezelligste sfeer hebben. Met zoveel leuke horeca is het geen probleem als het ergens vol is: gewoon op naar de volgende deur. Slenteren over de Boulevard en langs de haven is eigenlijk al sfeervol genoeg voor een fantastische avond, zeker als je de zon in zee ziet zakken.

Foto 8. Begin je avond in één van de restaurantjes aan het gezellige Bellamypark. Foto: Henk Arendse
Foto 9. Zonsondergang op de Boulevard, het begin van het nachtleven op deze bijzondere plek. Foto: Pixabay

Ook leuk in Vlissingen

  • Kom je met de trein? Wandel dan langs het water over de Groene Boulevard (de oude bolwerken) naar het centrum. Of neem de Zonnetrein;
  • Bekijk wat je nog meer kunt doen in Vlissingen en stel je eigen stedentrip samen;
  • Langer blijven? Overnacht op het strand direct naast Vlissingen in een strandhuisje van Noordzee Resort Vlissingen!
  • Of neem een luxe strandappartement op de bruisende Boulevard.
Foto 10. Zee, strand en stad komen samen bij de Boulevard van Vlissingen. Foto: Henk Arendse

Laatst gewijzigd: 2023-07-20 07:47:47 · Gepubliceerd: 2020-06-24 11:52:38 - 12314


-advertentiepositie-