De Stijl vindt thuis

#Gemeentemuseum Den Haag breidt uit

Gemeentemuseum Den Haag Nieuws door

archief oud artikel 10 juni 2011 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Mondriaan en De Stijl, in het Gemeentemuseum Den Haag krijgen ze vanaf september een vast onderkomen. In een nieuwe vleugel vertelt het museum het verhaal van de kunststroming, die zoveel invloed had.

Piet Mondriaan en De Stijl, de kunststroming waar hij toe behoorde, verdienen een vaste expositie. Dat vindt het Haagse Gemeentemuseum. In september opent het museum een nieuwe vleugel met een permanente tentoonstelling van De Stijl. Schilderijen van Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, meubels van Gerrit Rietveld en foto's van Piet Zwart. Nergens in Nederland is nog een soortgelijke expositie te vinden. Een gemis, vindt directeur Benno Tempel.

"We vertellen in onze musea wel het verhaal van de schilders van de zeventiende eeuw en Van Gogh. Maar De Stijl is onzichtbaar. Je kunt beter terecht in het MoMa in New York, als je De Stijl wilt zien, dan hier in Nederland", zegt hij in NRC Handelsblad.

Gemeentemuseum

Het Gemeentemuseum werkt op dit moment nog hard aan de nieuwe vleugel. Beeldend kunstenaar Krijn de Koning is verantwoordelijk voor de inrichting. Dat juist het Gemeentemuseum Den Haag voor een dergelijke vaste expositie kiest, is niet verwonderlijk. Het museum bezit de grootste collectie werken van Piet Mondriaan in de hele wereld. Bijna 300 werken in totaal.

De Stijl

De Nederlandse kunststroming De Stijl begon met het gelijknamige tijdschrift, opgericht door kunstenaars Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Met het tijdschriften wilden ze een nieuwe kunstuitdrukking bekend maken. Doel was een kunstvorm te vinden, die in de hele samenleving inzetbaar was. Kenmerk was het minimale gebruik van kleuren. De Stijl had een grote invloed in binnen- en buitenland. Kunstenaars Bart van der Leck, Gerrit Rietveld, Vilmos Huszár en Georges Vantongerloo sloten zich bij De Stijl aan.

"De Stijl is onzichtbaar"

Laatst gewijzigd: 2012-01-30 16:02:15 · Gepubliceerd: 2011-06-10 13:53:10 - 232