Waalbrug viert jubileum

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Nijmegen viert 75e verjaardag van de brug #waalbrug

16 juni 2011 Cultuur Nijmegen, Gelderland De Waalbrug staat de komende tijd volop in de schijnwerpers. Precies driekwart eeuw geleden werd de boogbrug geopend. Nijmegen vindt het tijd voor een feestje en presenteert een boekpresentatie, historische filmbeelden, muziek en exposities.

De burg was destijds de langste boogbrug van Europa

Bij de Lindenberghaven staat Nijmegen vandaag stil bij de geschiedenis van de brug. Het fotoboek 'Over de Waal, Waalbrug Nijmegen 1936-2011' wordt gepresenteerd aan burgemeester Thom de Graaf. Diverse muziekverenigingen treden op en de 'Waalbrugfilm' gaat in première. Van 17 juni tot 6 november is er een expositie over de brug in Museum Het Valkhof en van 13 juni tot en met 14 augustus is er een fotoexpositie te zien in De Stratemakerstoren.

Opgeblazen

Koningin Wilhelmina opende de Waalbrug in 1936. De boogbrug verbindt Nijmegen met Lent. Een paar jaar later blies het Nederlandse leger de brug op aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, om de opmars van het Duitse leger tegen te gaan. De Duitsers herstelden de brug, zodat hij vanaf 1943 weer in gebruik was. De brug kwam in 1944 bijna ongedeerd in de handen van de geallieerden.

Nieuwe brug

Nijmegen is onlangs begonnen met de bouw van een tweede stadsbrug. Deze brug moet de Waalbrug ontlasten en zorgen voor een betere verbinding. Momenteel slipt de Waalbrug tijdens de spitsuren vol, wat bijna elke dag voor lange files zorgt.

Meer weten over de Waalbrug en haar geschiedenis? Bezoek dan Musuem Het Valkhof in Nijmegen.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 2011-06-16 11:19:30 - 145