1

1,2 miljoen voor museumgoudA

Opbrengst gaat naar renovatie museum #museumgouda

MuseumgoudA Nieuws door

archief oud artikel 29 juni 2011 Cultuur Gouda, Zuid-Holland MuseumgoudA is weer 1,2 miljoen rijker. Dat bedrag is de opbrengst van de veiling van het schilderij The Schoolboys van Marlene Dumas en wordt gebruikt voor de restauratie van oude schilderijen.

MuseumgoudA had geld nodig voor de renovatie van het museum en verkocht daarom één van haar topstukken. Het schilderij The Schoolboys van Marlene Dumas heeft uiteindelijk 1,2 miljoen euro opgebracht. Dat is honderdduizend euro meer dan verwacht. De veiling was omstreden, want eigenlijk mag een museum een schilderij niet zomaar op de particuliere markt brengen. Musea die werken willen verkopen moeten deze eigenlijk eerst aan andere Nederlandse musea aanbieden, zodat zij openbaar kunstbezit blijven. Toch is de veiling doorgegaan.

Restaureren

Het museum kocht dit werk in 1988 voor 16.000 gulden. Met het geld wil het museum eeuwenoude altaarstukken restaureren en het museum opnieuw inrichten. "Afstand doen van een schitterend kunstwerk doet altijd pijn", zegt directeur Gerard de Kleijn. "Maar The Schoolboys past niet meer in de kerncollectie van museumgoudA."

Marlene Dumas is een kunstenares uit Zuid-Afrika. Haar stijl is vooral expressionistisch en conceptueel. Ze schildert veel over de apartheid.

"Afstand doen van een schitterend kunstwerk doet altijd pijn"
Bezoek het museumgoudA. Het museum beschikt over twee vestigingen in het centrum van Gouda: het Catharina Gasthuis en het Nationaal Farmaceutisch Museum.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 29 juni 2011 - 351