Struinen door het Limburgse landschap

Originele wandelroutes in de zuidelijkste provincie van Nederland #Limburg

Wandelroutes   Redactioneel door

13 juli 2011 Natuur Valkenburg, Limburg Trek je wandelschoenen aan en neem een fototoestel mee. De zuidelijkste provincie van Nederland heeft prachtige wandelroutes voor jong en oud. DagjeWeg.NL neemt je te voet mee naar Limburg en laat je zien wat deze bijzondere streek biedt aan leuke en originele wandelroutes. Voor de levensgenietende struiners, de echte doorstappers, de natuurliefhebbers en de drentelaars.

Met de kinderen op pad

Stiefelende kindervoetjes, hoge stemmetjes die kraaien van plezier en een balkend ezeltje. Wie denkt dat wandeltochten saai zijn voor kinderen, heeft het mis. Minicamping In 't Niet biedt  wandelingen met een ezel door de bossen en velden van Maasbree. De kinderen mogen tijdens de wandeltocht op de ezel rijden en er is zelfs een ezel met minihuifkar te huur. Voor de avontuurlijke kids is er het Ridders & Roverspad. Op deze wandelroute vol speurtochten leren kinderen op een speelse manier meer over het leven van de ridders en de rovers. Andere kidsproof wandelingen die ook de moeite waard zijn, zijn Het Fladderpad en de Lammetjesroute.

Nederland kent honderden wandelroutes. Van struinen door de bossen en duinen tot en met een stadswandeling of een beeldenroute. Hou je van wandelen, maar ligt Limburg te ver weg? DagjeWeg.NL heeft een overzicht van alle leuke en unieke wandelroutes van heel Nederland op een rij gezet. Dus pak je wandelschoenen, neem eventueel blaarpleisters mee en geniet te voet van alles wat Nederland te bieden heeft.
De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas!

Bourgondisch wandelen

Eten en wandelen gaan hand in hand tijdens de bourgondische wandeltochten door Limburg. Van april tot en met juni staat het witte goud van de provincie in volle bloei. Loop langs de aspergevelden in Grubbenvorst en zie hoe deze groente zich per jaargetijde ontwikkelt op het Aspergepad. Sluit je wandeling af met een aspergelunch of -diner in het centrum van Grubbenvorst. Wie van zoet houdt, kan zijn buikje rond eten op het Blauwe Bessenpad. De rijpe bessen kleuren de akkers rondom Melderslo van juni tot en met september dieppaars en in de herfst kleuren de struiken rood. Een prachtig gezicht! Eenmaal terug in Melderslo staat de wandelaar een blauwe bessenvlaai, zelfgemaakte jam en verschillende bessenlikeurtjes te wachten. Kijk je liever in een glaasje? Kies dan je weg over de Kroegjesroute en geniet onderweg van heerlijk koud gerstenat of een streekwijntje op de één van de vele terrasjes.

Doorstappers

De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas. Wie van een flink eind wandelen houdt en niet bang is voor blaren, kan een dag lang wandelen op het Wandelnetwerk Stempel van de Maas. Deze route van 42 kilometer biedt wandelplezier in een prachtig landschap rondom de Maas. Liever een actieve indoor wandeling? ASP Adventure organiseert wandeltochten door de mergelgrotten van Valkenburg met haar druipstenen en ondergrondse watervalletjes. In Arcen is er een speciale Nordic Walkingroute uitgestippeld voor de sportieve doorstapper.

Oud en nieuw

Limburg kent een rijke historie. De Kloosterwandelroute leidt je langs het beschermde dorpsgezicht van Steyl met haar immense kloostercomplexen en -tuinen. Een ander stukje geschiedenis is te zien op de Stuwroute van Baarlo. Bekijk je liever wat moderns, wandel dan over de Beeldenwandelroute. De hedendaagse kunstwerken van tal van bekende Nederlandse kunstenaars staan verspreid over heel Baarlo.

Natuurlijk romantisch

In Limburg zijn de rozen niet alleen rood. Rondom 'rozendorp' Lottum worden duizenden rozen gekweekt in tal van kleuren. Geniet tussen juli en september op de prachtige route van het Rozenpad. De mooiste Wandelroute van 2010 bevindt zich in Sevenum. Deze wandeling voert je langs kristalheldere beekjes, waterpoelen en groene weiden.

Laatst gewijzigd: 2012-04-16 16:02:53 · Gepubliceerd: 2011-07-08 09:37:48 - 2061